Tuinen achter de Duinen - Omgeving Schagen

Fietsroute 1350953

Aangeboden door: Miranda, Noord-Holland

1220 2

Omschrijving

Fietsroute Tuinen achter de Duinen
Warmenhuizen, Sint Maarten, Tuitjenhorn, Dirkshorn, Waarland, Oudkarspel, Eenigenburg

Routebeschrijving op basis van fietsknooppunten
Fietstransferium Schoorldam (Rekeroogweg), 44, 41, 32, 43, via de Herenweg vanuit Sint Maarten, Wijzendweg, Rijperweg, Dorpsstraat van Tuitjenhorn, Sportlaan, 82, 83, richting 55 naar Waarland, via de Waarlandseweg naar Andries Dekkerweg, richting Vlindorado aan de Smeetsweg, dan richting 54, dan na de grote brug naar rechts – Waardijk, 61, 54, Kasteelstraat in Oudkarspel, Westelijke Randweg, Warmerhuizerweg, Dergmeerweg, 74, dan richting dierenpark Van Blanckendaell in Tuitjenhorn, Delftweg, Veilingweg, via Kerkweg naar Enigenburg, richting 41, dan via Burchtweg (richting 't Huys van Nuwendore), Trambaan in Warmennuizen, Veilingweg, Molenaarweg, terug naar het Fietstransferium bij 44.

Tip: kijk voor meer informatie over de regio en overnachtingsmogelijkheden op
www.visitschagen.nl

Over de route
De fietsroute ‘Tuinen achter de duinen’ is een goede gelegenheid om de bedrijven en het charmante platteland van gemeente Schagen te leren kennen. De route is 43 kilometer en is prachtig om te fietsen. De iconische Westfriese Omringdijk, cultuurhistorie, nostalgische dorpjes, bijzondere plekken en gastvrije bedrijven zijn de rode draad van deze unieke fietsroute. Boeren, telers, winkels en andere ondernemers hebben vaak langs de weg een stalletje staan waar ze hun producten verkopen. De route begint en eindigt bij het fietstransferium in Schoorldam.

Dit gebied wordt ook wel ‘de tuinen achter de duinen’ genoemd, vanwege het aanbod van kwekers, agrarische bedrijven en de bloemenpracht. Tussen de kust en de stad Schagen liggen veel bollenvelden, die met name in het voorjaar zorgen voor prachtig gekleurde vergezichten.

De bedrijven langs de route zijn zeer divers in product en activiteit waardoor elk bedrijf op zich zeker een bezoek waard is. Zo kun je in de zomer volop genieten van aardbeien, zonnebloemen, pompoenen, ambachtelijke zuivel, biologische producten en tropische Anthuriums. Je kunt er gerust een dag voor uit trekken. Ook kun je bij de diverse tuinders bedrijven extra activiteiten voor jong en oud reserveren. Dit kun je doen via de website van de aanbieder. Veel fietsplezier gewenst!

Informatie over de bezienswaardigheden langs de route

Wesfriese Omringdijk
Op nog geen 25 kilometer afstand van Amsterdam ligt de Westfriese Omringdijk, een wonder van menselijke hand. Ooit beschermde deze dijk mens en dier tegen het zoute water. Nu slingert dit 126 kilometer lange monument door het Westfriese landschap langs polders, molens, VOC-steden en stolpboerderijen, culturele verrassingen en heerlijke Westfriese streekproducten.

't Huys te Nuwendore
Het kasteel 't Huys te Nuwendore was een door Floris V gebouwde dwangburcht om de opstandige West-Friezen in toom te houden. Het kasteel is in de 13e eeuw gebouwd. Aan het einde van de 14e eeuw is het kasteel verwoest, waarschijnlijk ten gevolge van een dijkbreuk. De fundamenten zijn door de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in 1960 geconserveerd en er is een pad naar toe gemaakt. De ruïne ligt in een bocht van de Westfriese Zeedijk tussen Eenigenburg en Krabbendam aan de Burchtweg. Het terrein is te bezoeken en de toren te beklimmen.

De Lepelaar
Biologisch dynamisch akkerbouw en tuinbedrijf
In de winkel kun je veel van de door hun geteelde biologische groenten kopen, aangevuld met fruit, zuivel en brood. Ook kan er een drankje en hapje genuttigd worden.
Adres: Rijperweg 16a, Sint Maarten ('t Rijpje).
Meer informatie: www.delepelaar.com

Vlindorado en Dekker Anthuriums
Je kunt hier zien hoe Anthuriums worden geteeld, en de prachtige excotische bloementuin met vlinders bewonderen. Adres: Smeetsweg 12, Waarland.
Meer informatie: https://www.vlindorado.nl/

Molen van Waarland
De molen van Waarland is een opvallend gebouw in de omgeving. Het is de 'Hoebelaanmolen' een rijksmonument. De achtkantige binnenkruier heeft zowel de romp als de kap met riet gedekt. Adres: Hoebelaan 9, Waarland

By Broersen
Pluk je eigen bakje aardbeien in de zomer. Ook kan je tijdens het plukseizoen diverse soorten bessen, bramen en vele soorten snijbloemen plukken.
In de boerderijwinkel of automaat kun je verschillende producten kopen vers van het land; van asperges tot verse eieren. Adres: Dergmeerweg 30, Warmenhuizen.
Meer informatie: www.bybroersen.nl

De Buitenplaats
Biologische-dynamische zuivelboerderij waar ze heerlijk zelfgemaakt ijs verkopen in de winkel. Adres: Surmerhuizerweg 10 in Eenigenburg. 
Meer informatie: http://www.loeigoeiezuivel.nl/

Kerkje Eenigenburg
Het kerkje is gebouwd op een terp uit de 14e eeuw. Dit is door de bewoners van Eenigenburg uitgeroepen als geluksplek. Weten wat dit inhoudt? Lees het op het bord bij het kerkje.

Museum Eenigenburg
Een van de laatste arbeiderswoninkjes is gerestaureerd in de orginele staat van rond 1870. In dit museum kun je zien hoe de mensen vroeger leefden. Adres: Kerkweg 5, Sint Maarten.

Op het terrein van Bejo Zaden
Achter het kantoor van Bejo Zaden aan de Trambaan, staan inspirerende kunstwerken bij het water. Adres: Trambaan 1, Warmenhuizen.

Tuinderij de Marlequi
Op de tuinderij worden seizoensproducten geteeld en verkocht zoals voorjaarsbloeiers, zonnenbloemen, pioenrozen, sierkool en vele soorten en maten pompoenen en kalebassen. Op het terrein staan zes vrijstaande hotelhuisjes (Restinn).
Adres: Trambaan 5a, Warmenhuizen.
Meer informatie: www.marlequi.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Fietstransferium Schoorldam, 1749CJ, Schagen, Noord-Holland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Schagen
Fietstransferium Schoorldam
1749CJ Schagen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Rekerkoogweg
1749CK Schagen

Oplaadpunt

Roode Leeuw
1871EA Bergen (NH)

VVV Schoorl bij Buitencentrum Schoorlse Duinen

Oorsprongweg
1871HC Bergen (NH)
072 581 31 00
Stuur een mail

Bezoekerscentrum Het Zandspoor

Oorsprongweg
1871HC Bergen (NH)

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Vlindertuin Vlindorado

Vlindertuin Vlindorado

VVV-idee

“Vlak achter het duingebeid van Noord-Holland ligt, in het lan...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1350953 | Toegevoegd op 20-4-2020 | Laatst gewijzigd op 16-9-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding