Tongeren, Eben en Herderen

Fietsroute 135093

Aangeboden door:

1571 23

Omschrijving

Verken een pittoresk stukje België en fiets door de omgeving van Tongeren. Tongeren begon ooit als Gallo-Romeinse burgernederzetting in 15 voor Christus. In de daaropvolgende eeuwen begon de stad een steeds belangrijkere rol te spelen in de geschiedenis van de Lage Landen. Tongeren verkreeg marktrechten in de tweede eeuw en een zetel van het eerste bisdom in de derde eeuw. Vanaf de tweede helft van de vorige eeuw is Tongeren als handelscentrum en toeristische trekpleister uitgebouwd. Ook het plaatsje Eben-Emael is de moeite van een bezoekje waard, als je bereid bent om pittige hoogteverschillen te bedwingen. Ondanks het feit dat het maar een kleine plaats is, zijn er leuke bezienswaardigheden. De toren van Eben-Ezer prijkt trots aan de horizon en het is een geweldige ervaring om over het Plateau van Eben-Emael te fietsen en je komt zo bij Tumulus van Emael – een gigantisch grafveld uit de Gallo-Romeinse tijd. Karakteristieke haarspeldbochten maken een fietstocht over het plateau tot een echt avontuur. En in Eben-Emael staat grootste fort van België, Fort Eben-Emael. Het fort was een onderdeel van de fortengordel rond Luik en had zeventien bunkers die ondergronds met elkaar in verbinding stonden. Het werd beschouwd als het sterkste fort ter wereld en leek voor vijandelijke troepen onneembaar. Toch slaagden de Duitsers er in om in 1940 het fort te veroveren, gebruikmakend van het voordeel van de verrassing, snelheid en nieuwe militaire technieken. Ook in Kanne zijn interessante dingen te zien. Wat dacht je van Château Neercanne tegen, dat het enige terrassenkasteel van Nederland is. Het kasteel werd gebouwd op Romeinse verdedigingswerken. De grotten van die werken zijn opgenomen in het kasteel en worden gebruikt als wijnkelder. Het huidige gebouw wordt als eerste vernoemd in 1353, maar na vernieling van het pand werden de bijgebouwen en de markante zuidelijke hoektoren in 1611 opgebouwd. In het gebouw is een restaurant met een Michelinster gevestigd. De bekende gangenstelsels van de mergelgrotten liggen achter het kasteel. Behalve het imposante kasteel zijn ook de barokke, uit mergel opgetrokken Heilig-Grafkapel en de Sint-Hubertuskerk uit 1938 met zijn kalkstenen toren, geweldige bouwwerken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

86
86 (Kasteelstraat, 3770, Riemst, Flanders, Belgium)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

86
Jouw startpunt
Knooppunt 86
Kasteelstraat
3770 Riemst
Plan route naar startpunt

Mopertingenweg
3770 Riemst

Toerisme Riemst

Tongersesteenweg 8
3770 Riemst
+32 (0)12 44 03 75
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Kanne

Kanne

Berg of grot

Trakteer jezelf op de verborgen schoonheden, de adembenemende ...

Meer informatie
Geen foto van Fort Eben-Emael

Fort Eben-Emael

Fort

Achter dijken, langs waterwegen en veelal aan het einde van bo...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135093 | Toegevoegd op 19-9-2013 | Laatst gewijzigd op 17-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding