Thorn, Maasbracht en Echt

Fietsroute 135089

Aangeboden door:

6077 131

Omschrijving

Het prachtige Maasbracht is een plaats in Limburg. Maasbracht wordt door veel binnenvaartschippers gekozen als thuishaven vanwege zijn gunstige ligging aan het Julianakanaal, en schippers een vast adres aan wal moeten hebben om schriftelijk bereikbaar te zijn. In Maasbracht vind je ook één van de grootste elektriciteitscentrales van Nederland, De Clauscentrale. Deze centrale, die vernoemd is naar Prins Claus, levert acht procent van de Nederlandse elektriciteit.

Bij Maasbracht vind je ook het mooie Echt. Echt wordt voor het eerst vernoemd in 1259 en verkreeg stadsrechten in 1343. Het duurt echter tot 1630 voor de plaats algemeen als stad aangeduid wordt. Echt had voor die tijd wel een stedelijke allure en was vanaf de 13e eeuw de belangrijkste stad in het Overkwartier van graafschap Gelder.

De eerste bezienswaardigheid is Parkdomein Groenenberg. Dit prachtige landschapspark dat 45 hectare groot is, werd aangelegd in Engelse stijl. Kenmerkend zijn de kronkelende wegen, gebogen bosranden en uitgestrekte grasvelden. Lage bloemperken, solitaire bomen en heesters tekenen het landschap. In het park vind je een sprookjesachtige treurbeuk. Vervolgens fiets je naar Kasteelhoeve De Grote Hegge. De geschiedenis van de edelmanswoning gaat minstens terug tot 1389, toen de plek nog in de archieven aangeduid werd als “Die Hegge”. Uit oude notities blijkt dat het toenmalige landgoed bestond uit een versterkt huis, een Laathof, een Leenkamer en verschillende hoeven en weilanden. Het huidige hoofdgebouw werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd, de bedrijfsgebouwen zelfs nog twee of drie eeuwen later.

Ondanks natuurrampen (zoals blikseminslag), krijgsgeweld (vooral in de Franse tijd) en wisseling van eigenaren blijft het landgoed bestaan. In 1974 en 1975 wordt een grootschalige restauratie uitgevoerd en werd de slotgracht opnieuw ontgraven. Vanwege zijn woelige geschiedenis en het prachtige aanzien van het landgoed is De Grote Hegge een beschermd monument, maar tegenwoordig is het wel in gebruik als party- en vergadercentrum. De laatste stop op de route is bij Kasteel Het Geudje. Het kasteel is vermoedelijk gebouwd in 1548. Het kasteel bestaat uit een hoofdgebouw met twee verdiepingen. Aan de noorzijde staat een lagere uitbouw. De bijliggende toren is gebouwd in 1972 op de restanten van een eerdere woontoren die op dezelfde plek stond. Het interieur van het kasteel heeft een zeventiende-eeuwse schouw met kariatiden en een schoorsteenmantel uit de achttiende eeuw.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (6017AA, Maasgouw, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
6017AA Maasgouw
Plan route naar startpunt

VVV Thorn

Wijngaard 14
6017AG Maasgouw
0475 56 10 85
Stuur een mail

Brugstraat

Brugstraat 2b

Watertap: gratis water voor onderweg

Nieuwendijk 22a
6107AW Stevensweert

Visit Kinrooi

Maasstraat 84
3640 Kinrooi-Ophoven
+32 (0)89 56 47 36
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Grote Hegge

De Grote Hegge

Kasteel

L-vormig herenhuis. Voor het grootste deel van na 1589. In 168...

Meer informatie
Kasteel Hasselholt of het Geudje-Ohé en Laak

Het Geudje

Kasteel

(RDMZ) Het Goedje. Twee vleugels, haaks met de hoeken tegen el...

Meer informatie
Geen foto van Groenenberg

Groenenberg

Kasteel

Het huidige huis dateert uit de 18e eeuw met verbouwingen uitg...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Geert, Drenthe

op:

Christian

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135089 | Toegevoegd op 19-9-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding