Een rondje door de historie rondom Tongeren

Fietsroute 135087

Aangeboden door:

2129 36

Omschrijving

Verken een pittoresk stukje België en fiets door de omgeving van Tongeren. Tongeren begon ooit als Gallo-Romeinse burgernederzetting in 15 voor Christus. In de daaropvolgende eeuwen begon de stad een steeds belangrijkere rol te spelen in de geschiedenis van de Lage Landen. Tongeren verkreeg marktrechten in de tweede eeuw en een zetel van het eerste bisdom in de derde eeuw. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw is Tongeren als toeristische trekpleister uitgebouwd en neemt de stad ook een prominente plaats in de regio in als handelscentrum.

Chateau de Hex

Je fietst in noordelijke richting naar Chateau de Hex. Vooral bijzonder is het bijgelegen park, wat een van de eerste ontworpen tuinen van het continent is. Het park is vrijwel nog in oorspronkelijke staat en heeft nog precies dezelfde uitstraling als 300 jaar geleden. Bij het kasteel is een romantische rozentuin met de meest uiteenlopende soorten.

De Trappistine Abbey Marienhof

De Trappistine Abbey Marienhof was oorspronkelijk een kruisherenklooster, maar in de laatste twee eeuwen fungeerde het als klooster voor de orde van Cisterciënzers. De abdij werd gesticht aan het begin van de vijftiende eeuw. Een gedeelte van de abdij is nog steeds in gebruik door de Cisterciënzer. De barokke kapel en sacristie zijn onder begeleiding te bezichtigen. In de stallen vind je daarlangs nog een museum over de fruitstreek Haspengouw. Een deel van de dienstgebouwen wordt particulier bewoond.

De Ruttermolen

Ongeveer tien kilometer verder kom je bij de waterradmolen, ook wel Ruttermolen genoemd. De molen en zijn omgeving zijn sinds 1984 officieel beschermd als monument en dorpsgezicht. De waterradmolen is gebouwd rond 1360. Het is een onderslag watermolen die gebruikt werd voor het malen van koren. Het huidige molencomplex is herbouwd in de negentiende eeuw. De molen wordt tegenwoordig gebruikt als woning en gastenverblijf.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

157
157 (Heurnestraat, 3870, Heers, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

157
Jouw startpunt
Knooppunt 157
Heurnestraat
3870 Heers
Plan route naar startpunt

De Horne

Brugstraat
3870 Heers

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Trappistine Abbey Marienhof

Trappistine Abbey Marienhof

Abdij

De Abdij in Borgloon fungeert al twee eeuwen als klooster voor...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Heks

Kasteel Heks

Kasteel

Kasteel Heks is een kasteel in het dorpje Heks. Het kasteel we...

Meer informatie
Geen foto van Waterradmolen

Waterradmolen

Waterradmolen

In Tongeren vind je de watermolen de Ruttermolen. Deze molen w...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135087 | Toegevoegd op 19-9-2013 | Laatst gewijzigd op 10-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding