Nijetrijne, Echtenerbrug en Wolvega

Fietsroute 135076

Aangeboden door:

4367 60

Omschrijving

Fiets door een typisch Nederlands polderlandschap; een vernuftig staaltje waterhuishouding waar er in Nederland ongeveer 4000 van te vinden zijn. De waterstand wordt er kunstmatig geregeld en is er lager dan in de omliggende gebieden. Het gebied in Friesland waar je doorheen gaat fietsen, wordt dan ook veel doorkruist door watergangen; sloten die goed door kunnen stromen om het water te kunnen reguleren. De polders De Ontginning en Wester- en Oosterschar hebben zoals alle andere polders in Nederland geen directe verbinding met het water buiten het gebied, behalve via kunstwerken. Het waterpeil wordt geregeld door poldermolens, gemalen of afwateringssluizen. Waar het water hoger moet staan, kan met behulp van stuwen een vast, hoger waterpeil bereikt worden.

Er zijn drie soorten polders: de droogmakerij, de indijking en de ontginning. In een droogmakerij is open water ingepolderd. Hier is een meer of plas letterlijk drooggemaakt. Een indijking is een inpoldering van een gebied aan de kust. Het zijn vaak kwelders die hier zijn drooggevallen en dijken beschermen het gebied en houden het water er nu weg. Bij een ontginning is natuurlijke woeste grond ontgonnen en klaargemaakt om cultureel te bewerken. Een ontginning hoeft dus niet altijd in een polderlandschap te resulteren, voormalige veen-, moeras-, heide- of duingebieden kunnen natuurlijk ook een andere bestemming krijgen.

Wolvega is de grootste plaats die je tijdens je tocht tegenkomt. Oorspronkelijk is het een streekdorp, dat voor het eerst vernoemd is in 1218 als Wolwagham. Vooral de arbeidersklasse was alom vertegenwoordigd in de negentiende eeuw. Akkerbouw en veelteelt werd in deze omgeving veel bedreven. Het was een relatief welvarend dorp, dat een belangrijke kern werd door de aanleg van de rijksstraatweg tussen Leeuwarden en Zwolle. In Wolvega zie je nog wat oude gebouwen staan, zoals het uit 1835 daterende Grietenijhuis en het stationsgebouw dat 30 jaar later werd gebouwd.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

32
32 (Burgemeester van der Veenweg, 8482KH, Weststellingwerf, Friesland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

32
Jouw startpunt
Knooppunt 32
Burgemeester van der Veenweg
8482KH Weststellingwerf
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Hoogeweg
8376EN Steenwijkerland

Tourist Info Ossenzijl

Hoogeweg 27
8376 EM Ossenzijl
+31 (0)546 47 72 72
Stuur een mail

Bezoekerscentrum De Weerribben

Hoogeweg
8376 Steenwijkerland

Oplaadpunt

Hoogeweg
8376EM Steenwijkerland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes232.png

Restaurant Grand Café Ben Lagerhuis

Fietscafe

Midden in het centrum van Wolvega vindt je Restaurant Grand Ca...

Meer informatie
Geen foto van 't Stadhuys

't Stadhuys

Bed & Breakfast

Slapen en ontwaken tussen lokale bezienswaardigheden? 't Stadh...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Dré

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135076 | Toegevoegd op 19-9-2013 | Laatst gewijzigd op 25-2-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding