Veenhuizen, Appelscha en Oosterwolde

Fietsroute 135067

Aangeboden door:

10178 197

Omschrijving

Ontdek Friesland in al zijn charme. Kleine dorpen staan centraal tijdens deze route, die ook door het prachtige Bankenbos en het Kolonieveld koerst. Het eerste dorp waar je doorheen fietst is Veenhuizen. Deze buurtschap ligt aan de rand van de natuur van het Bankenbos en de het Kolonieveld, dus wanneer je de bewoonde wereld achter je laat, doorkruis je het prachtige heidegebied, dat wordt gesierd door wat mooie vennen. Beklim de uitkijktoren voor schitterende uitzichten en mooie plaatjes. Wanneer je in zuidelijke richting kijkt, zie je misschien Appelscha wel liggen.

Dit dorp is je volgende bestemming. Appelscha wordt voor het eerst in 1247 genoemd en het bestond eeuwenlang uit niet meer dan een paar boerderijen en buurschappen. Het dorp lag ingeklemd tussen de droge, zanderige heide en nat veen, waaruit later turf gestoken werd. Doordat het aan de rand van Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt, kreeg het toerisme er ook een impuls.

Tenslotte fiets je naar Oosterwolde, dat onstaan is uit een paar brinken. In het centrum valt de Dorpskerk uit 1735 goed op en bij de kerk staat een mooie klokkenstoel. In de negentiende eeuw vestigden veel arbeiders zich in Oosterwolde, die naar de regio kwamen voor de turfwinning. De Turfroute verwijst nog naar deze activiteiten. Deze nu toeristische vaarroute volgt een netwerk van waterwegen dat werd aangelegd om het turf uit het omliggende veen te kunnen afvoeren. De Opsterlandste Compagnonsvaart, dat een belangrijk onderdeel van de Turfroute is, doorsnijdt Oosterwolde en werd bijna gedempt. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw kregen de wateren een recreatieve functie. Daarmee was de Opsterlandste Compagnonsvaart gered.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

76
76 (Rolpaal, 8432PG, Ooststellingwerf, Friesland, The Netherlands)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

76
Jouw startpunt
Knooppunt 76
Rolpaal
8432PG Ooststellingwerf
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kruisweg
8434NG Ooststellingwerf

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Fochteloërveen

Uitkijktoren Fochteloe?rveen

Uitkijktoren

Deze toren vind je in het Friese Fochteloërveen. De toren is a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtige, afwisselende route"

 geplaatst op:

Ga even naar de uitkijktoren, echt mooi!

"Super mooie route"

  op:

"Super"

 geplaatst op:

Erg mooie fietsroute. Je fietst door mooie gevarieerde landschappen. Helaas wordt je wel in de route op een ruiterpad geleid. Gewoon doorfietsen en de route later weer oppakken

Aaldrik, Drenthe

op:

"Mooie natuur"

 geplaatst op:

Route door één van mooiste natuurgebieden van Nederland het Fochteloërveen. En heerlijk pannenkoeken eten bij De Appelsche Hof!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135067 | Toegevoegd op 19-9-2013 | Laatst gewijzigd op 1-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding