Fiets door de glooiende heidevelden

Fietsroute 135065

Aangeboden door:

8735 159

Omschrijving

Prachtige uitgestrekte natuur, onderbroken door af en toe wat bos. Het landschap maakt deel uit van het Natura 2000-gebied Weerter- en Budelerbergen en het Ringselven. Je verkent de licht glooiende heidevelden en kunt een urnenveld uit de late bronstijd gaan bekijken. De grafheuveltjes herbergen de resten van een klein groep mensen die tussen 1100 en 700 voor Christus het gebied bewoonden. Een deel van de vondsten van de grafheuveltjes is te zien in museum De Tiendschuur in Weert. Archeologisch onderzoek heeft geen afbreuk gedaan aan de bijzondere begraafplaats, want na de opgravingen zijn de grafheuvels weer netjes gerestaureerd.

Onder Budel zie je ook de Loozerheide liggen. Het onbebouwde deel bestaat uit heide en moerassen, waar naaldbomen en zandverstuivingen tussen liggen. Hier groeit galigaan, vooral bij het Ringselven komt dit plantje veelvuldig voor, want het gebied is de grootste groeiplaats voor galigaan in Nederland. Daarnaast kom je kleinste egelskop, kruipende moerasweegbree, ongelijkbladig fonteinkruid en vele andere soorten tegen. Dieren die het gebied opzoeken zijn veel vogelsoorten: de geoorde fuut, roerdomp, woudaapje en porseleinhoen, maar er zijn ook amfibieën, zoals de heikikker en de kamsalamander.

Een leuke bezienswaardigheid is molen Janzona. Het is één van de drie molens die nog in Budel te zien zijn en de Janzona werd voor het eerst in 1341 genoemd. In 1921 werd de molen door brand verwoest en er werd besloten het maalbedrijf niet meer te herstellen, vanwege de concurrentie van de andere molens in het dorp. Om verval tegen te gaan, laat de eigenaar de molen regelmatig draaien.

De Sluis, gelegen aan het begin en einde van de route, kun je bij terugkomst gezellig de tocht afsluiten met een drankje. Je kunt er gezellig eten, maar er is ook een Bed & Breakfast, zodat je kunt uitrusten van de inspanning van de dag en lekker de boel de boel kunt laten. Wil je wel thuis slapen, maar heb je nog geen zin om te gaan? Dan is de bowlingbaan beschikbaar voor een gezellig spelletje na het eten!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Sluis Weert (Industriekade, 6006 SJ , Weert, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Sluis Weert
Industriekade
6006 SJ Weert
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kazernelaan
6006SN Weert

Watertap: gratis water voor onderweg

Geurtsvenweg 4
6006SN Weert

weert

Stationsplein
6001 CH Weert

VVV Weert in de Bruna

Markt
6001EJ Weert
0495 53 42 11

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Sluis Weert

De Sluis Weert

Restaurant

De Sluis Weert is een fijne plek om even bij te komen van een ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Janzona

Janzona

Windmolen

Het is een achtkantige houten beltmolen die als korenmolen is ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"mooi om te fietsen"

 geplaatst op:

Heel mooie route , gedeeltelijk door België , waar de route perfect staat aangegeven , beter als in Nederland . 1 nummer konden we niet vinden nl 202, zijn van 202 naar 220 gegaan dat stond wel op de borden . Zeker een route om aan te raden

Richard, Anders

op:

"Geen heide en niks glooiends"

 geplaatst op:

We hebben best wel leuk gefietst, maar absoluut niks met glooiende heidevelden. Noem de route "In de schaduw langs Belgische kanalen" en het begint erop te lijken.

"...glooiende heidevelden... ??"

 geplaatst op:

Ja, een mooie route, maar we moeten niet overdrijven. De titel dekt echter absoluut niet de lading. Na ruim 43km ontwaarden wij de eerste heidevelden en dan moet je goed naar links en rechts kijken tussen de bomen door. 3km verder waren de "glooiende" velden afgelopen. Dat was dus flut. Neemt niet weg dat het toch een hele aardige en fijne route is om te fietsen.

"Schitterende route, veel bos en rustige wegen."

 geplaatst op:

Geweldig een echte aanrader??????.

Peter, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 135065 | Toegevoegd op 19-9-2013 | Laatst gewijzigd op 17-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding