De Loosdrechtse plassen en de Hollandse Waterlinie

Fietsroute 134965

Aangeboden door:

5283 183

Omschrijving

Deze route leidt rondom de Loosdrechtse plassen met zijn schitterende natuur en langs de vele forten en verdedigingswerken die deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie. De Loosdrechtse Plassen vormen het centrale deel van de Oostelijke Vechtplassen. Dit Natura 2000-gebied is een speciale beschermingszone voor vogels, maar ook voor planten en overige dieren. De plassen zijn ontstaan omdat er in het oorspronkelijke natte veen sloten en plassen werden gegraven om het gebied te ontwateren. Het laagveen dat ontstond, is gebruikt als weideland of voor de turfwinning. Het land tussen de sloten is echter in de loop van de eeuwen afgegraven of weggeslagen door het water, zodat geleidelijk aan de plassen steeds groter werden. Het is nu een geliefd recreatiegebied met een rijke flora en fauna. Kasteel Loenersloot werd in 1258 voor het eerst genoemd. De 13-eeuwse woontoren werd in de 18e eeuw uitgebreid en in de 19e eeuw ommetseld en voorzien van kantelen. In het hoofdgebouw van het kasteel is tegenwoordig een collectie houten meubelen ondergebracht en de stichting Utrechtse Kastelen is er gevestigd. Het kasteel is slechts bij uitzondering toegankelijk voor publiek. Fort Kijkuit is een van de vestingwerken die deel uitmaken van de Hollandse Waterlinie, de verdedigingslinie die tussen 1815 en 1870 is aangelegd tussen Muiden en de Biesbosch. Achter een muur met schietgaten en schietsleuven ligt een bomvrij wachthuis, erbovenop een geschutsopstelling. De oorspronkelijke gracht met ophaalbrug is rond 1880 gedempt. Het fort is zichtbaar vanaf de openbare weg en het water en alleen geopend op Open Monumentendag. Je fietst langs Kasteel Museum Sypesteyn. In 1288 zou hier al een huis gebouwd zijn, maar de oudste funderingen die zijn gevonden dateren uit 1500. De inrichting van het huidige kasteel is nog grotendeels zoals in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Er is een middeleeuwse wapenkamer, een gotische kamer en een 17e-eeuwse zaal. De bezoeker kan collecties Oosters en Hollands porselein bekijken. De lommerrijke tuin bestaat uit een slottuin, een doolhof en een boomgaard, van elkaar gescheiden door hagen, grachten en siersmeedijzeren hekken. Ook fort Tienhoven maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is tussen 1848 en 1850 in de zuidwesthoek van de Loosdrechtse Plassen gebouwd aan het kanaal naar de rivier de Vecht. Het bestond uit een verdedigbaar wachthuis van 15 bij 15 meter. In het interbellum werd een gietstalen koepelkazemat voor een zware mitrailleur geplaatst. Het is niet toegankelijk voor het publiek.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

30
30 (1396JV, De Ronde Venen, Utrecht, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

30
Jouw startpunt
Knooppunt 30
1396JV De Ronde Venen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Prinses Margrietstraat
1396JZ De Ronde Venen

Oplaadpunt

Winkeldijk
1391HL De Ronde Venen

abcoude

Spoorlaan
1391SZ De Ronde Venen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Fort Kijkuit

Fort Kijkuit

Fort

Het fort diende ter afsluiting van de Kortenhoefse Zuwe met he...

Meer informatie
Fort Tienhoven

Fort Tienhoven

Fort

Fort Tienhoven werd gebouwd in 1848-1850 en bestond uit een ve...

Meer informatie
Kasteel Loenersloot

Loenersloot

Kasteel

Kasteel Loenersloot is een kasteel en een voormalige ridderhof...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Luuk, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134965 | Toegevoegd op 16-9-2013 | Laatst gewijzigd op 3-1-2023

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding