De Linge tussen Asperen en Geldermalsen

Fietsroute 134811

Aangeboden door:

15891 274

Omschrijving

Deze route slingert langs de oevers van de Linge. Vanuit Asperen fiets je oostwaarts langs de noordoever en in Geldermalsen keer je langs de zuidoever terug. Onderweg fiets je langs landgoederen en molens. Start- en eindpunt van de route is Hotel Restaurant de Schildkamp in Asperen. Het hotel ligt aan de Linge. Hotelgasten genieten er van rust, ruimte en gastvrijheid in comfortabele hotelkamers. Ook gasten die er niet overnachten kunnen de hele dag terecht in het hotel om te genieten van ontbijt, lunch of een heerlijk diner. En op zomerse dagen is het heerlijk toeven op het terras. Het precieze bouwjaar van Korenmolen De Vrijheid bij Beesd is onbekend, maar ligt ergens in de 18e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden met de molen seinen gegeven aan het verzet. In 1968 werd de molen gerestaureerd en kreeg de -tot dan toe naamloze molen- zijn huidige naam,als herinnering aan de oorlogstijd. Heerlijkheid Mariënwaerdt is een particulier landgoed van ruim 900 hectare. De naam Mariënwaerdt betekent het eiland (waard) van Maria. In 1129 werd er op deze plaats een Norbertijner abdij gesticht. Het werd meerdere malen geplunderd, verwoest en weer opgebouwd. In 1734 werd het landgoed gekocht door de voorvader van de huidige eigenaren. Hij bouwde het Huis Mariënwaerdt op de gewelven van de voormalige abdij. Er staan nu drie landhuizen en zeventien boerderijen op het landgoed. Mariënwaerdt heeft 40 Rijksmonumenten, waaronder veertien monumentale hofsteden en vele hooibergen en vloedschuren. Landgoed Noordenhoek ligt in een meander van de Linge, ten noorden van Deil. In vroeger tijden heeft het dorpje zeven kastelen of versterkte huizen gekend. Het oude huis Noordenhoek is in 1898 afgebroken en herbouwd in neorenaissancestijl.?De oppervlakte van Landgoed Noordenhoek beslaat 60 ha en er wordt aan de overzijde van de Linge en in het Deilse veld 40 ha grond bij gepacht. Daar worden Franse Blonde d’Aquitaine vleeskoeien gefokt. Het Landgoed is te voet te bereiken vanaf de Koningsweg. Het pad leidt langs eeuwenoude meidoornscheerhagen, 50 tot 100 jaar oude appel- en perenbomen en stokoude knotwilgen. Je fietst verder naar Molen De Vlinder, die is gebouwd in 1913. Het is een ronde bakstenen korenmolen van het type stellingmolen. De wiekenvorm is Oudhollands en de vlucht 20 meter. Het gevlucht wordt op de wind gezet met behulp van een kruilier. De molen is in 1931 afgebrand en sindsdien hersteld en een aantal keer gerestaureerd. Hij wordt nog steeds gebruikt voor het malen van graan. Zou je nog wel een gebied willen verkennen vanuit Asperen? Wie kiest voor een overnachting in deze plaats, kan de volgende dag meteen weer op de fiets stappen met fietsroute 134810.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel Restaurant De Schildkamp (Leerdamseweg, 4147 BM, Asperen, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel Restaurant De Schildkamp
Leerdamseweg
4147 BM Asperen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Engweg
4147BR Lingewaal

De Glashof

Westwal 10
4141AP Leerdam
0345 - 63 26 29
Stuur een mail

leerdam

Stationsweg
4141HD Leerdam

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels157.png

Hotel Restaurant De Schildkamp

Hotel

Veelzijdig in gastvrijheid. kunt u ervaren bij elk verblijf in...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Molen de Vlinder - Deil - Geldermalsen

Molen De Vlinder

Windmolen

De Vlinder is een molen die in 1913 langs de Linge werd gebouw...

Meer informatie
Geen foto van Mariënwaerdt

Mariënwaerdt

Kasteel

Mariënwaerdt is een landgoed van ruim 900 hectare en een voorm...

Meer informatie
Geen foto van De Vrijheid

De Vrijheid

Windmolen

De huidige molen De Vrijheid werd waarschijnlijk in de 18e eeu...

Meer informatie
Landgoed Noordenhoek

Landgoed Noordenhoek

Landgoed

Landgoed Noordenhoek is gelegen in een meander van de Linge. U...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Erg mooi"

 geplaatst op:  

Mooie route maar als je het gedeelte overslaat dat je hetzelfde stuk heen en terug moet rijden, is de route maar een kilometer of 40

"Hele mooie route best druk bezocht zowel fietsers en voetgangers"

 geplaatst op:

We waren hier op 7 april net even te vroeg voor de meeste bloesem ze zijn er wel maar nog niet volop

"Prachtig"

 geplaatst op:

Geweldig mooie route. Soms een beetje improviseren doordat er aan de weg wordt gewerkt maar dat is geen probleem. Het landschap waar je doorheen fietst is prachtig mooi.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134811 | Toegevoegd op 12-9-2013 | Laatst gewijzigd op 19-9-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding