Bijzondere forten tussen de Linge en de Waal

Fietsroute 134810

Aangeboden door:

9075 124

Omschrijving

Vanuit Asperen maak je een rondrit in het gebied tussen de slingerende Linge en de machtige Waal. Onderweg kijk je je ogen uit bij de forten langs de route, die tegenwoordig heel bijzondere functies hebben. Start- en eindpunt van de route is Hotel Restaurant de Schildkamp in Asperen. Het hotel ligt aan de Linge. Hotelgasten genieten er van rust, ruimte en gastvrijheid in comfortabele hotelkamers. Ook gasten die er niet overnachten kunnen de hele dag terecht in het hotel om te genieten van ontbijt, lunch of een heerlijk diner. En op zomerse dagen is het heerlijk toeven op het terras. Kasteel Merckenburg, of Kasteel Heukelum, is een bakstenen kasteel uit de 13e eeuw. Het kasteel is twee keer verwoest en weer opgebouwd. De eerste keer was in de 14e eeuw, de tweede keer in 1672 toen de Fransen het gebouw opbliezen tijdens de Hollandse Oorlog. De donjon is toen gespaard gebleven en rond 1700 was het kasteel weer hersteld. Het interieur van Kasteel Heukelum is tegenwoordig van groot historisch belang, maar de stoffering, het meubilair en de schilderijen zijn zeer kwetsbaar. Daarom is het kasteel niet opengesteld voor het publiek. Het Fort bij de Nieuwe Steeg / Geofort is een forteiland van 3,5 hectare. Op het eerste gezicht is het alleen een glooiend graslandschap, maar vroeger maakte het deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het fort is nu een themapark gevestigd op het gebied van cartografie en navigatie. Je kunt er binnen en buiten experimenteren met diverse geotechnieken. Je raakt gedesoriënteerd in de donkere ondergrondse gang. Je wordt uitgedaagd in het doolhof en raakt gefascineerd door kaarten in de kazerne. Kinderen kunnen speuren in de vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer. Een avontuur voor groot en klein! Ook het Fort Asperen is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er ligt een gracht rondom het complex en een ophaalbrug brengt je binnen de muren. Het gebouw heeft buitenmuren muren van anderhalve meter dik. De drie verdiepingen tellen een kelder, de begane grond met geweerschietgaten, de eerste etage met kanonschietgaten en een aarden bovenbatterij. Het bijzondere aan dit fort is dat het sinds de jaren tachtig in de zomermaanden in gebruik is als KunstFort. De Stichting KunstFort Asperen organiseert er spraakmakende kunst- en designtentoonstellingen. Ook zijn er educatieve activiteiten voor jong en oud. Zou je nog een gebied willen verkennen vanuit Asperen? Wie kiest voor een overnachting in deze plaats, kan de volgende dag meteen weer op de fiets stappen met fietsroute 134811.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

49
49 (4142LA, West Betuwe, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

49
Jouw startpunt
Knooppunt 49
4142LA West Betuwe
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Lingedijk
4142ZB Leerdam

Drinkwatertappunt Oasen (Vijfheerenlanden)

Drinkwatertappunt Oasen
4141AS Vijfheerenlanden

De Houtloods Leerdam

Sundsvall 2
4141 MP Leerdam

leerdam

Stationsweg
4141HD Leerdam

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Fort bij de Nieuwe Steeg/ Geofort

Fort bij de Nieuwe Steeg/ Geofort

Fort

Omdat het vrij liggende fort van twee zijden door belegeringsg...

Meer informatie
Geen foto van Heukelum

Heukelum

Kasteel

Dit kasteel voorheen genaamd Merckenburg, stamt uit 1286. In d...

Meer informatie
Lingepad2015095

Fort Asperen

Fort

Nieuwsgierig naar geheimzinnige waterkelders, half verstopte b...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Ria

op:

Mirjam

op:

Xander, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134810 | Toegevoegd op 12-9-2013 | Laatst gewijzigd op 15-6-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding