Hunebedden en grafheuvels in het Westerzand

Fietsroute 134799

Aangeboden door:

5574 124

Omschrijving

Steenwijk is van oorsprong een oude vestingstad. De grachten en stadswallen stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Steenwijk was toen een strategische plaats in de strijd tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje. Het stadsbeeld van Steenwijk wordt bepaald door de 87 meter hoge Sint Clemenstoren. Tussen Havelte en Steenwijk fiets je door het Westerzand, een golvend gebied met heide, vennen en stuifzand, deels begroeid met dennenbos. Er komen talloze bijzondere plantensoorten voor. Ook bijzondere dieren zoals de roodborsttapuit, wespendief, zwarte specht, adder en heikikker zijn er thuis. Cultuurhistorisch is het gebied van belang door de grafheuvels en hunebedden. Op de Havelterberg liggen Hunebed D53 en Hunebed D54. Een hunebed is een prehistorische grafkamer. Deze hunebedden zijn gebouwd tijdens de Trechterbekercultuur, van ca. 4350 tot 2700 voor Christus. Hunebed D53 is het op één na grootste hunebedden van Nederland. In 1918 werden er de scherven van 665 potten gevonden. Je tocht gaat verder door velden en langs sloten. Dan fiets je over landgoed De Eese, gedeeltelijk in particulier bezit en gedeeltelijk beheerd door Staatsbosbeheer. Het bestaat uit bos en landbouwgrond. In het bosgedeelte ligt een aantal oude grafheuvels. De naam 'de Eese' werd al in 1241 voor het eerst vermeld. Op het landgoed ligt een oud slot uit 1619, met een gracht eromheen. Je vindt er ook een mooi landhuis en een grote schuur. Het landgoed is opengesteld voor het publiek, het oude slot niet. De heuvel de Woldberg maakt deel uit van een stuwwal. Hij is 26 meter hoog en grotendeels bebost. Er komen plantensoorten voor die houden van kalkrijke grond. Dat komt omdat puin van het bombardement op Rotterdam is gebruikt om paden op de berg te verharden. In dat puin zat veel kalk. Het gebied heeft ook twee vennen, waar waterminnende planten voorkomen als het waterdrieblad.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

15
15 (Steenakkers, 8333ED, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

15
Jouw startpunt
Knooppunt 15
Steenakkers
8333ED Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Middenweg
8332CZ Steenwijkerland

Tourist Info Steenwijk

Stationsplein 4B
8331 GM Steenwijk
+31 (0)521 52 23 66
Stuur een mail

steenwijk

Tramlaan
8331GN Steenwijkerland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Hunebedden D54

Hunebed D54

Hunebed

Het landschap van Drenthe herbergt vele cultuurhistorische sch...

Meer informatie
Geen foto van Hunebed D53

Hunebed D53

Hunebed

Hunebed D53 is een groot hunebed met 21 draagstenen, twee slui...

Meer informatie
Geen foto van De Eese

De Eese

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Gevarieerde route, wel met lange saaie rechte stukken fietspad bij Steenwijk noord. Dat is jammer. Onderweg veel leuke stoppunten voor een bakje koffie of iets dergelijks."

  op:  

Lizette , Anders

op:

Fam

op:

"Rondje ten noorden van Steenwijk"

 geplaatst op:

Leuke afwisselense route. Niet veel gafheuvels gezien.

Annelies

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134799 | Toegevoegd op 12-9-2013 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding