De molens tussen Steenwijk en Wolvega

Fietsroute 134795

Aangeboden door:

4855 45

Omschrijving

Je fietst van het Overijsselse Steenwijk naar het Friese Wolvega - en weer terug. De tocht voert door open velden en langs vele plassen en molens. De heuvel de Woldberg maakt deel uit van een stuwwal uit de voorlaatste ijstijd. Hij is 26 meter hoog en grotendeels bebost. Er komen plantensoorten voor die houden van kalkrijke grond. Dat komt doordat paden op de berg zijn verhard met puin van het bombardement op Rotterdam. In dat puin zat veel kalk. Het gebied heeft ook twee vennen, waar waterminnende planten als het waterdrieblad voorkomen. Je laat de bossen en heide achter je en fietst door de velden van Overijssel. Bij De Blesse ben je de provinciegrens gepasseerd en vervolg je de rit door Friesland. Windmotor De Hoeve, bij het dorp De Hoeve, is een poldermolen. Een poldermolen pompt water van een lager naar een hoger niveau. Deze kleine, Amerikaanse windmotor heeft een windrad van 12 bladen en een diameter van 3,5 meter. De molen is niet maalvaardig en niet voor publiek geopend. Je kunt hem wel tot op een paar meter naderen. Halverwege de route ligt Wolvega. In dit gebied werden in de Gouden Eeuw veel wolvenjachten gehouden. 'Ga' is in het Fries een oud woord voor streek of landschap. Wolvega betekent dan ook: 'streek van wolven'. In het hart van deze plaats met 12.500 inwoners vind je Restaurant 't Lagerhuis. Strek er je benen en rust even lekker uit. Je kunt er een drankje nemen op het terras of genieten van een welverdiende maaltijd uit de mediterrane keuken. Een opvallende verschijning in Wolvega is de molen Windlust. Deze korenmolen uit 1888 heeft een vlucht van 27 meter. Dat is de afstand tussen twee tegenover elkaar liggende wiektoppen. Daarmee is de molen een van de grootste in Nederland. De molen maalt nog altijd koren. Hij is te bezichtigen op zaterdag van 8.00 uur tot 11.30 uur en op afspraak. In Sonnega stond in de 15e eeuw een kerkje dat rond 1830 werd afgebroken. De kerkklok werd toen in een klokkenstoel gehangen. De ijzeren klokkenstoel uit 1912 werd in 1988 vervangen door een houten klokkenstoel. De huidige klok is gegoten in 1989. In De Blesse staat Molen De Mars. Hij is gebouwd in 1834. In 1919 werden de wieken eraf gehaald en begon men met elektrisch malen. Rond 1958 werd de molen tot op de onderbouw afgebroken. Tussen 1997 en 2000 werd de onttakelde en verwaarloosde molen geheel gerenoveerd. In de korenmolen wordt nog op vrijwillige basis graan gemalen. Hij is dagelijks te bezoeken, behalve op zondag. Vervolg je tocht door de velden totdat je bij het plaatsje Tuk de Woldberg weer bereikt: het start- en eindpunt van deze route.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Woldberg
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Woldberg
Bergweg
8334MC Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Stationsplein
8331GM Steenwijkerland

steenwijk

Tramlaan
8331GN Steenwijkerland

Tourist Info Steenwijk

Stationsplein 4B
8331 GM Steenwijk
+31 (0)521 52 23 66
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Genietmomenten

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes232.png

Restaurant 't Lagerhuis

Fietscafe

Midden in het centrum van Wolvega vindt je restaurant ’t Lager...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Windlust

Windlust

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Hoeve

De Hoeve

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/Sonnega.png

Klokkenstoel

Klokkenstoel

Klokkenstoel met helmdak, gietjaar klok 1989.

Meer informatie
Molen De Mars

Molen De Mars

Windmolen

Molen De Mars is een korenmolen uit 1834. Door de eeuwen heen ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134795 | Toegevoegd op 12-9-2013 | Laatst gewijzigd op 6-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding