Langs molens en venen

Fietsroute 134482

Aangeboden door: A Slotman, Overijssel

1884 4

Omschrijving

Route door de Haaksbergse natuurgebieden langs Windmolen de Korenbloem1, Watermolen Haarmuhle en Oostendorper Watermolen, de oudste dubbele watermolen van Nederland. Vanaf het centrum van Haaksbergen fietsen we via Windmolen de Korenbloem naar het natuurgebied Buurserzand. Het Buurserzand is een gevarieerd open heidegebied. U vindt er heidevelden met 150 jaar oude jeneverbesstruiken, vennen, gemengde bossen en glooiende landbouwgronden. Tevens komt u langs het boerderijtje de Bommelas uit 1840. We fietsen verder naar het natuurgebied het Witte Veen. Het gebied wordt begraasd door Schotse hooglanders. In het gebied worden tijdens de vogeltrek in het najaar regelmatig kraanvogels gesignaleerd. We verlaten Nederland en fietsen langs Uitspanning de Haarmuhle met zijn watermolen uit 1619. Via het Duits Nederlandse grensgebied komen we in het Haaksbergerveen. Dit gebied is ruim 600 hectare groot, is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Drassig hoogveen en weidse heidevelden, afgewisseld door bosjes en graslanden. Dit veen wordt begraasd door een schaapskudde. De kudde is in eigendom van schaapherder Hans Abbink die ervoor moet zorgen dat het beheer van het Haaksbergerveen weer op de oude, succesvolle voet wordt voortgezet. Via het Assink- en Lankheterbos komen we bij de Oostendorper Watermolen. De Oostendorper watermolen(open op woensdag en zaterdag) is een dubbele, door water aangedreven molen met 3 onderslagraderen aan de Buurserbeek. Op de linkeroever staat een oliemolen met één rad en op de rechteroever staat een korenmolen met twee raderen. De funderingen bestaan uit Bentheimer zandsteen. De eerste watermolen komt uit 1548 en werd kort voor 1600 verwoest door oorlog. In 1633 werd hij herbouwd op de huidige plek. De molen is in de eeuwen daarna vaak gerestaureerd. Hierna terug naar Haaksbergen met in het centrum meerdere historische panden. Het Richtershuis uit 1720 en de Pancratiuskerk op de markt uit de 11e eeuw.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

VVV Haaksbergen (7481 JA, Haaksbergen, Overijssel, Pays-Bas)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
VVV Haaksbergen
7481 JA Haaksbergen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Brink
7481EE Haaksbergen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Korenbloem

Korenbloem

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134482 | Toegevoegd op 6-9-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding