Kanne, Eijsden en Maastricht

Fietsroute 134444

Aangeboden door:

6456 209

Omschrijving

Fietsen door hartje Maastricht, langs de oever van de rivier en over de Maasboulevard, is een geweldige belevenis. Hier proef je de sfeer van de Limburgse hoofdstad en wordt duidelijk waarom Maastricht bekend staat als één van de gezelligste steden van Nederland. Aan de Maasboulevard zijn verschillende bedrijven en winkels gevestigd, waar mensen in- en uitlopen. Dit vormt een mooi contrast met de rust die de brede Maas uitstraalt. De boulevard wordt geleidelijk aan minder druk en het bedrijfsleven maakt plaats voor een groenere uitstraling. In deze omgeving staan ook veel wijngaarden, waar verschillende soorten druiven worden gekweekt. Met de Bourgondische reputatie van Maastricht is het ook niet moeilijk voor te stellen dat diverse wijnen hier hun herkomst vinden. Vanaf de parkeerplaats aan de rand van Maastricht fiets je naar de grens met België. Nog net op Nederlands grondgebied kom je Château Neercanne tegen, dat net buiten het Belgische dorp Kanne werd gebouwd. Het bijzondere aan dit gebouw is dat het enige terrassenkasteel van Nederland is. Het kasteel werd gebouwd op Romeinse verdedigingswerken. De grotten van die werken zijn opgenomen in het kasteel en worden gebruikt als wijnkelder. Het huidige gebouw wordt als eerste vernoemd in 1353, maar na vernieling van het pand werden de bijgebouwen en de markante zuidelijke hoektoren in 1611 opgebouwd. In het gebouw is een restaurant met een Michelinster gevestigd. De bekende gangenstelsels van de mergelgrotten liggen achter het kasteel. De Meschermolen is een bovenslag watermolen uit 1699. Hij werd gebruikt als korenmolen en het is de eerste watermolen op beek de Voer. De molen heeft eeuwenlang dienst gedaan en werd pas in het begin van 1950 stilgelegd. De molen was toen niet meer nodig, omdat er een elektrische hamermolen in het dorp kwam. Tussen 1996 en 1998 is de molen gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. De molen is op afspraak te bezichtigen. Een andere molen die je tijdens je fietstocht tegenkomt is een Graanmolen. Deze watermolen werd gebouwd in 1857. Deze molen die gebruikt werd als korenmolen, vervangt zijn voorganger die gebouwd was in 1788. Een van de drie aanwezige koppels kan elektrisch worden aangedreven zodat de molen ook bij laag water kon draaien. De molen is tot begin 1950 in gebruik geweest en is daarna in verval geraakt. De molen is voor het laatst gerestaureerd in 1975 maar wordt niet meer gebruikt.

Kasteel Eijsden

Dit kasteel wordt ook wel ‘de Borg’ of ‘Laag Caestertburg’ genoemd en is een rijksmonument. Het tegenwoordige kasteel is gebouwd in 1636, verbouwd in 1767 en daarna gerestaureerd. Het bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels die aan de buitenzijden beide een zware hoektoren hebben. Het geheel wordt omringd door een gracht en bij het kasteel ligt een poortgebouw met voorhof. Het in 1900 aangelegde park is vrij toegankelijk.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

11
11 (2e Carabinierslaan, 3620, Lanaken, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

11
Jouw startpunt
Knooppunt 11
2e Carabinierslaan
3620 Lanaken
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Musketruwe
6218TZ Maastricht

Belevingscentrum de Brug van Vroenhoven

Maastrichtersteenweg 212
3770 Riemst
+32 (0)12 44 03 75
Stuur een mail

Watertap: gratis water voor onderweg

Vrijthof
6211 Maastricht

VVV Maastricht

Muntstraat
6211EH Maastricht
043 325 21 21
Stuur een mail

Oplaadpunt

Het Bat
6211DA Maastricht

maastricht

Stationsplein
6221 BT Maastricht

Visit Lanaken

Neerharenweg 12
3620 Lanaken
+32 (0)89 71 21 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Neercanne

Neercanne

Kasteel

Het enige terrassenkasteel dat Nederland rijk is.
Het kaste...

Meer informatie
Geen foto van Meschermolen

Meschermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
20180516 030 Eijsden Libeek Vakantie

Eijsden

Kasteel

Kasteel Eijsden is omstreeks 1635 gebouwd en herbouwd na een b...

Meer informatie
Geen foto van De Graanmolen

De Graanmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtige route"

 geplaatst op:

Weg was versperd bij knooppunt 421

Math en Gerty

op:

"Mooi"

 geplaatst op:

Mooie route

"prima route met beetje hoogte verschillen. Route bij kasteel klopt niet en moet je een beetje om fietsen"

  op:

"Leuk!"

 geplaatst op:

Echt een leuke route! Bij het stuk van het kasteel bij Eijsden zou ik de routenummers volgen, je mag de aangegeven route niet fietsen; wel wandelen! Echt langs mooie dingen gefietst en leuk om even door Maastricht te gaan.

"Leuke route, zit 1 ‘kaartfout’ in bij punt 11, ga rechtdoor de brug over!!"

 geplaatst op:

Bij punt 11 rechtdoor de brug over!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134444 | Toegevoegd op 6-9-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding