Kraggenburg, Vollenhove en Kraggenburg

Fietsroute 134432

Aangeboden door:

4974 65

Omschrijving

In de Noordoostpolder ligt het plaatsje Kraggenburg, waar onze fietstocht begint. Het pittoreske dorp telt nog geen tweeduizend inwoners. Het plaatsje werd vernoemd naar een lichtwachterswoning die ook fungeerde als tolhuis. Dit pand droeg de naam Oud Kraggenburg en behoort tot één van de oudste gebouwen in de Noordoostpolder. Na de inpoldering werd Kraggenburg aangewezen als agrarisch centrum: het bleek de ideale plek voor fruitteelt en wat akkerbouw. Waar onbruikbare kleileem in de grond zat, werden bossen aangeplant. Boeren en agrarisch personeel woonden dus in het gebied, maar toen het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in Kraggenburg werd gevestigd, begon het plaatsje ook hoger opgeleiden aan te trekken. Door de nieuwe economische impuls konden er luxueuzere huizen worden gebouwd. In de kern is de dorpse sfeer altijd behouden gebleven: de gemeenschapszin in het dorp is kenmerkend. Bij evenementen slaan de dorpelingen de handen ineen om er voor en met elkaar iets moois en gezelligs van te maken. Je fietst langs het Voorsterbos, dat in 1944 werd aangeplant is één van de oudste bossen in Overijssel. Dit deel van de polder is te nat voor de landbouw, omdat de bodem voornamelijk uit zand en keileem bestaat. De bomen en begroeiing zijn divers en er die hebben zo’n zestig verschillende vogelsoorten aangetrokken. Zeldzame exemplaren zoals de kleine bonte specht, de prachtig zingende nachtegaal en de vrolijk fluitende wielewaal kom je hier tegen, maar ook roofvogels zoals de wespendief en de sperwer voelen zich prima thuis in het Voorsterbos. Reeën verschuilen zich tussen de bomen, maar ook boommarters en kleine amfibieën leven van de rijkdom die de bossen, de bodem en het water in de buurt te bieden hebben. Wanneer het gaat schemeren worden ook de vleermuizen actief. Via Vollenhove en een vergaand schip ga je dan weer terug naar het startpunt van de fietstocht: Hotel van Saaze. Dit hotel ligt aan de rand van het Voorsterbos, maar ook het prachtige natuurgebied De Weerribben en het Zwartemeer zijn er dichtbij te vinden. Boek een verblijf in één van de driesterrenkamers, maar wanneer je je wensen qua sanitaire voorzieningen en bedden kenbaar maakt, doet het gastvrije personeel er alles aan om hieraan tegemoet te komen. In het gezellige restaurant kun je een hapje eten. Met een verblijf kun je gebruik maken van ons fietsarrangement; ook route 134433 begint en eindigt bij dit hotel. Tijdens deze fietstocht verken je de natuur van de Weerribben-Wieden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Hotel van Saaze (Dam, 8317 AV, Noordoostpolder, Flevoland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Hotel van Saaze
Dam
8317 AV Noordoostpolder
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Leemringweg
8317RD Noordoostpolder

Bezoekerscentrum Het Waterloopbos | Proeflab//

Voorsterweg 34A
8316PT Marknesse

Tourist Info Vollenhove

Kerkstraat 88
8325 BM Vollenhove
+31 (0)527 24 49 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/hotels152.png

Hotel van Saaze

Hotel

Dit driesterrenhotel ligt in de groenste hoek van de Noordoost...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Vergaand schip

Vergaand schip

Vergane schepen

Vergane schepen uit de voormalige Zuiderzee. Door drooglegging...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie afwisselende route door het grensgebied Flevoland-Overijssel"

 geplaatst op:

Leuke korte route. Afwisselend landschap en leuke smalle fietspaden op de dijken langs het water. Rustig onderweg. Leukste start en eindpunt is de haven van Vollenhove. Vanwege het Coronavirus is de horeca helaas niet geopend. Het deel na Kraggenburg tot de Doelerweg is tamelijk saai en recht. Als inwoners van de Flevopolder is dit een voor ons te bekend landschap met lange rechte wegen en hier en daar een boerderij. Met wind tegen is dat deel (circa 1/3 van de route) geen pretje. Een volgende keer zou ik voor Kraggenburg doorsteken. De route wordt dan wel een stuk korter, maar je wordt beloond met fraai afwisselend landschap langs het wat.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134432 | Toegevoegd op 6-9-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding