Andijk, Wervershoof en Enkhuizen

Fietsroute 134349

Aangeboden door:

5116 67

Omschrijving

Het Nederlandse polderlandschap leent zich uitstekend voor een ontspannen fietstocht. Polder Het Grootslag werd opgericht in 1423. Aanvankelijk werd het water op een natuurlijke manier afgevoerd, maar toen het veen bleef inklinken werden de eerste poldermolens in 1452 geplaatst, zodat de polder daarmee droog gemalen kon worden. In de negentiende eeuw stonden er in totaal dertien poldermolens in Het Grootslag: vijf bij Andijk, drie ten noorden van Enkhuizen en vijf bij Broekerhaven. Vanaf 1870 werden de molens vervangen en namen gemalen hun functie over. Sommige gemalen werden later vervangen door grotere exemplaren, terwijl andere gemoderniseerd of afgebroken werden. Iedereen die een dagje Enkhuizen heeft bezocht is het er over eens: het is één van de leukste toeristische plaatsjes van Nederland. Gelegen aan het Markermeer en het IJsselmeer, bestaat de ruim 116 vierkante kilometer grote gemeente uit 103 vierkante kilometer water. Het stadje staat bekend als de 'Haringstad' vanwege haar verleden als centrum voor de haringvisserij in de Middeleeuwen. Sindsdien is Enkhuizen is uitgegroeid tot een belangrijk toeristisch centrum met jachthavens, Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum. De florerende bloembollenteelt en een pittoresk centrum dat nog altijd wordt omsloten door een vestingwal en wordt doorsneden door grachten maken een bezoek aan Enkhuizen tot een onvergetelijk mooi dagje uit. Wanneer je op de IJsselmeerdijk fietst, zie je vijftien meter hoge vuurtoren De Ven al van veraf opdoemen. De vierkante bakstenen toren werd in 1699 en 1700 gebouwd. Daarmee is het één van de oudste vuurtorens van Nederland. De witte toren had houten binnenmuren en brandde in 1819 uit. Ook het lichthuis werd tijdens die brand verwoest en eigenlijk bleven alleen de buitenmuren nog over. Er werd noodverlichting in geplaatst, die uiteindelijk nog twintig jaar dienst heeft gedaan. Sinds 1966 staat de vuurtoren op de rijksmonumentenlijst. Je kunt je auto gratis parkeren op het parkeerterrein van het SuyderSee Hotel in het hart van Enkhuizen. Met een verblijf in het luxe viersterrenhotel kan je alles even achter je laten en lekker twee dagen al fietsend ontspannen. Wanneer je van je fietstocht terug komt, kun je je lekker opfrissen voordat je Enkhuizen verder gaat verkennen. ’s Avonds kun je in de bar nog lekker borrelen met een alcoholische versnapering of een lekkere snack. Ook fietsroute 134553 begint en eindigt bij dit hotel, zodat je deze fietstocht de volgende dag op het programma kunt zetten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Koltermanstraat, 1601NW, Enkhuizen, Noord-Holland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Enkhuizen
Koltermanstraat
1601NW Enkhuizen
Plan route naar startpunt

patershof

Bagijnestraat
1601GE Enkhuizen

enkhuizen

Deense Ossenmarkt
1601EN Enkhuizen

VVV Enkhuizen e.o.

Stationsplein
1601EM Enkhuizen
0228 31 31 64
Stuur een mail

Oplaadpunt

Zuiderspui
1601GH Enkhuizen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Vuurtoren De Ven-Enkhuizen

Vuurtoren De Ven

Vuurtoren

Vuurtoren De Ven in Enkhuizen is gebouwd in 1699 - 1700. Daarm...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jacqueline, Noord-Brabant

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134349 | Toegevoegd op 5-9-2013 | Laatst gewijzigd op 22-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding