Langs prehistorische grafheuvels in het grensgebied

Fietsroute 134306

Aangeboden door:

6790 87

Omschrijving

Prachtige uitgestrekte natuur, onderbroken door af en toe wat bos. De Boshoverheide maakt deel uit van het Natura 2000-gebied Weerter- en Budelerbergen en het Ringselven. Je verkent de licht glooiende heidevelden en kunt een urnenveld uit de late bronstijd gaan bekijken. De grafheuveltjes herbergen de resten van een klein groep mensen die tussen 1100 en 700 voor Christus het gebied bewoonden. Een deel van de vondsten van de grafheuveltjes is te zien in museum De Tiendschuur in Weert. Archeologisch onderzoek heeft geen afbreuk gedaan aan de bijzondere begraafplaats, want na de opgravingen zijn de grafheuvels weer netjes gerestaureerd.

Aan de Boshoverheide, op het grensgebied van Nederland en België, ligt de Loozerheide. Heide, moeras en zandverstuivingen voeren hier de boventoon. Daarin liggen schilderachtige vennen die ontstaan doordat kwelwater zijn weg naar de oppervlakte zoekt, zoals De Hoort en het Ringselven. Vooral rond het Ringselven groeit galigaan, maar op en rond het water groeien ook kleinste egelskop, kruipende moerasweegbree, ongelijkbladig fonteinkruid, draadzegge en loos en klein blaasjeskruid. Het water heeft een gezonde aantrekkingskracht op gevederde soorten: de geoorde fuut, roerdomp, porseleinhoen, baardmannetje en woudaapje komen er graag. Veel libellen zweven boven het water en aan de oevers wonen koudbloedige dieren: heikikkers, kamsalamanders en alpenwatersalamander.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

6002SX, Bocholt, Flanders, Belgium
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt
6002SX Bocholt
Plan route naar startpunt

UiTpunt Hamont-Achel

Wal 26
3930 Hamont-Achel
+32 (0)11 51 05 00
Stuur een mail

Oplaadpunt

Ir. Miel Davits-dijk
6021PX Cranendonck

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Sluis Weert

De Sluis Weert

Restaurant

De Sluis Weert is een fijne plek om even bij te komen van een ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134306 | Toegevoegd op 5-9-2013 | Laatst gewijzigd op 30-11-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding