De schatten van Stramproy

Fietsroute 134299

Aangeboden door:

4235 71

Omschrijving

Het Stramprooierbroek is een mooi landschap, dat zich uitstekend leent om doorheen te fietsen. Het is een overblijfsel van wat ooit een gigantisch stroommoeras was. Natte graslanden en open moeraszones worden afgewisseld met elzenbroekbossen, wilgenstruwelen en eikenbossen, waar de natuur zijn gang kan gaan en verruigt. Plaatselijk vind je kleine heiderestantjes terug, Kleurige dagvlinders zoals het bont dikkopje, de kleine ijsvogelvlinder en de grote weerschijnvlinder fladderen hier vlijtig in het rond en je ziet er verschillende soorten libellen: de vroege glazenmaker, de glassnijder en de gevlekte glanslibel. Ook de Tungelerwallen zullen een blijvende indruk op je maken. Vergeet niet om een insectengids mee te nemen, want in dit aangeplante dennenbos, op de heide en in het stuifzandgebied kom je allerlei ongebruikelijke soorten tegen. Op de open delen werken de mierenleeuw en de graafwespen hard om hun kolonies gezond te houden. Verder hoor je sprinkhanen en veldkrekels tjirpen. Vogels hebben het er goed naar hun zin, want voor hen s meer dan voldoende te eten. De boomleeuwerik, boompieper en roodborsttapuit laten zich dan ook goed horen als je door de bossen of over de velden fietst. Tijdens de herfst geven de mossen een extra dimensie aan het gebied. Korstmossen zoals grijs kronkelsteeltje, peermos, ruig haarmos en het zeldzame IJslands mos groeien op de grensgebieden tussen stuifzand en heide. Onderweg kom je langs de Broekmolen in Stramproy. Deze oude onderslag watermolen werd in 1738 gebouwd aan de Aanbeek. De molen staat op een landgoed, waar ook een grote boerderij op stond. De molen werd gebruikt om graan mee te malen en was uitgerust met drie koppels maalstenen. In 1868 werd de molen verbouwd en kreeg hij zijn huidige uiterlijk. Tot halverwege de twintigste eeuw bleef de molen beroepsmatig in bedrijf, maar toen hij stil kwam te staan raakte hij in verval. Een particuliere partij kocht de molen in 1971 en liet de Broekmolen opknappen. De draaivaardige molen kan niet meer malen omdat de maalstenen te ver versleten zijn, maar de molen kan wel bezocht worden op afspraak.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

211
211 (Fietsbrug, 3950, Bocholt, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

211
Jouw startpunt
Knooppunt 211
Fietsbrug
3950 Bocholt
Plan route naar startpunt

Gemeente Bocholt

Dorpsstraat 16
3950 Bocholt
+32 (0)89 20 19 30
Stuur een mail

Parking

Bocholterstraat
3960 Bree

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

DPS Fashioncafé

DPS Fashioncafé / CLEVERS ijs

IJssalon

Gestart als De Paerdstal, een zadelmakerij annex hoefsmid, is ...

Meer informatie
Crossmoor

Domein Laurabos BV

Restaurant

Domein Laurabos BV is een golfterrein, maar iedereen is hier w...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Broekmolen

Broekmolen

Waterradmolen

Langs de Aa-beek op de Nederlands-Belgische grens in Stramproy...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Maria

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 134299 | Toegevoegd op 5-9-2013 | Laatst gewijzigd op 12-8-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding