Wijdenes, Enkhuizen en Wijdenes

Fietsroute 133629

Aangeboden door:

3482 44

Omschrijving

Fiets langs de oevers van het Markermeer, dat 700 vierkante kilometer groot is en tussen Noord-Holland, Flevoland en het IJsselmeer in ligt. Het oorspronkelijke plan was om het Markermeer, net zoals Flevoland, in te polderen, maar doordat het een belangrijke trekpleister voor vogels is, stuitte dat plan op veel weerstand. De waterrecreatie raakte daardoor extra gestimuleerd en het Markermeer trekt dan ook veel water(sport)liefhebbers aan. Daarnaast kan je genieten van het indrukwekkende aanzicht dat de windturbines van Krabbersplaat je bieden; ze rijzen uit het water op en domineren de horizon. Rond het Markermeer is dus altijd wel wat te zien! Enkhuizen ligt zowel aan het Markermeer als aan het IJsselmeer. Het is een gemeente die voor het grootste deel bestaat uit water; van de 116 vierkante kilometer is ruim 103 vierkante kilometer water. Daarnaast krijgt de omgeving kleur door een florerende bloembollenteelt. Het stadje staat bekend als de 'Haringstad' vanwege haar verleden als centrum voor de haringvisserij in de Middeleeuwen en de stad is uitgegroeid tot, een belangrijk toeristisch centrum met jachthavens, Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum. Een deel van het stadje is een beschermd stadsgezicht. Zo blijven de zestiende-eeuwse omwalling en de historische grachten goed behouden. Tijdens je fietstocht kom je langs molen Ceres. De achtkante stellingmolen werd in 1849 gebouwd. Hij verving standerdmolen De Oude Haas. De molen heette oorspronkelijk ook zo, tot landbouwcoöperatie Ceres de molen in bezit kreeg in 1908. Toen werd de molen hernoemd. Tot aan 1968 heeft de molen regelmatig graan gemalen, maar wanneer de molen daarna draaide, produceerde hij geen veevoeder meer. Toen de molen in verval raakte werd er een stichting opgericht, die in 1992 grootschalige herstelwerkzaamheden liet uitvoeren. De restauratie duurde zes jaar en sinds 1998 maalt de molen weer graan op vrijwillige basis.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

80
80 (Zuideruitweg, 1608EX, Drechterland, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

80
Jouw startpunt
Knooppunt 80
Zuideruitweg
1608EX Drechterland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Molenweg
1608EC Drechterland

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Leuk het Markermeer"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 133629 | Toegevoegd op 30-8-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding