Dalfsen, Ommen en Lemelerveld

Fietsroute 133618

Aangeboden door:

6930 195

Omschrijving

Het dal waardoor de kronkelende Vecht zich een weg baant, is een prachtig landschap waarin pittoreske dorpen, uitgestrekte landgoederen, dichte bossen en weidse heidevelden zich uitstrekken. Je hebt het gevoel dat je een stap terug hebt gedaan in de tijd, wanneer je je weg zoekt door het rustige, ruimtelijke gebied. In de prachtige natuur ligt Ommen, een oude Hanzestad die een rijke geschiedenis kent. Het centrum van Ommen bruist van het leven en de gezelligheid, terwijl Heino juist een rustigere gemeente is. De omgeving van deze stad kent vele landschapstypes, waardoor je elke keer weer verrast wordt door een nieuw natuurbeeld. Ook fiets je over de Archemerberg met deze route. De Archemerberg is deel van een stuwwal die is ontstaan in de laatste ijstijd. Ten westen van de berg komen stuifzandgebieden voor, deze zijn vooral het gevolg van menselijke activiteiten zoals het branden, kappen, plaggen en steken, waardoor er makkelijk verstuiving optrad en het zand tot duinen opwaaide. De Archemerberg en Lemelerberg vormen samen een groot natuurgebied met vooral bos en heide. Ondeweg kom je langs leuke bezienswaardigheden. De eerste is de Westermolen, die je na 10 kilometer fietsen al van veraf aan de horizon ziet opdoemen. Dit is een mooie, rietgedekte, achtkante stellingmolen uit 1818. De molen, die in het bezit van de gemeente Dalfsen, is nog steeds maalvaardig en draait op vrijwillige basis. Dan maalt hij graan. Je moet ongeveer zestien kilometer verder fietsen, voordat je in een straal van een kilometer drie mooie gebouwen tegenkomt: een molen, een schaapskooi en een havezate. Ook molen Konijnenbelt is een stellingmolen. Deze olie- en pelmolen werd in 1806 gebouwd door Hendrik Konijnenbelt. In 1976 werd de molen gekocht door de gemeente Ommen. Deze begon toen aan een grote restauratie. Omdat er heel dicht bij de molen veel flats zijn gebouwd is er veel windbelemmering en is de belevingswaarde van de molen sterk gedaald. Elke donderdag van 14:00 tot 15:00 uur draait de molen en hij is van mei tot en met oktober op afspraak te bezichtigen. Er staat ook een schaapskooi in de buurt van de molen. Dit is een soort stal en diende als onderkomen voor schapen die in de omgeving op de heide graasden. Vroeger sliepen schapen op heideplaggen en zo werd schapenmest met de plaggen vermengd. Op deze manier werd stalmest gemaakt, waarmee de akkers in de omgeving bemest warden voor de uitvinding van kunstmest. Het laatste bijzondere pand in Ommen is Het Laer, wat op een prachtig landgoed buiten de bebouwde kom is gebouwd. Het Laer was vroeger een kasteel; de omliggende grachten en de bosrijke omgeving waarin het slot uitstekend tot zijn recht kwam zijn nog steeds zichtbaar. Het kasteel heeft door de jaren heen veel verschillende eigenaren gekend. Na een aantal belegeringen, vernieuwingen en overnames, is Landgoed Het Laer gegroeid tot een prachtig gerestaureerde havezate. Je kunt er nu terecht voor feesten en partijen, diners, brunches en andere bijeenkomsten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

80
80 (Kanaaldijk-Noord, 8141MH, Dalfsen, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

80
Jouw startpunt
Knooppunt 80
Kanaaldijk-Noord
8141MH Dalfsen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Twentseweg
7722MC Dalfsen

Tourist Info Heino

Marktstraat 7
8141 GA Heino
+31 (0)572 70 02 12

Bezoekerscentrum West-Salland

Canadastraat
8141AG Raalte

Treinstation Dalfsen

Stationsweg 4
7722 HA Dalfsen

Brandkolkstraat

Burgemeester van Bruggenplein 2
7721AZ Dalfsen
0529 - 43 06 75
Stuur een mail

Netwerk niet beschikbaar

Ruitenborghweg
7721GB Dalfsen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Landgoed het Laer

Landgoed het Laer

Landgoed

Op dit landgoed staat een oude havezate. Wanneer het huis prec...

Meer informatie
Geen foto van Westermolen

Westermolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Nico, Overijssel

op:

Lyda

op:

"Veel lange en rechte wegen met hier en daar een mooie boerderij. Wij fietsen liever door de bossen. We hebben onderweg de route aangepast zodat we toch nog wat door het bos gingen."

  op:  

"Prachtig"

 geplaatst op:

Mooie landschappen en Dalfsen was mooi

Jeroen

op:

"Schöne abwechslungsreiche Runde"

 geplaatst op:

...

Obbe

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 133618 | Toegevoegd op 30-8-2013 | Laatst gewijzigd op 9-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding