Ter Heijde, Monster en 's-Gravenzande

Fietsroute 133549

Aangeboden door:

8871 153

Omschrijving

Lekker fietsen langs het strand, met de zilte zeelucht in je longen en een briesje dat door je haren waait. Het strand van Ter Heijde is in totaal twee kilometer lang, dus je kunt de kustlijn er een heel stuk volgen. In de geschiedenis is hebben de golven de grond waarop het dorp gebouwd is vier keer terug geclaimd: in 1470, 1530, 1546 en 1570. Niet alleen van de zee heeft Ter Heijde veel te lijden gehad. De kustverdediging werd op orde gebracht en aan het begin van de twintigste eeuw werden er nieuwe huisjes gebouwd; vrijwel alle oude woningen werden daarvoor gesloopt. Tien jaar later (in 1943) besloten de Duitsers dat alle huizen, op de kerk en het café na, moesten wijken voor de bouw van de Atlantikwall. Dit was een verdedigingslinie van bunkers, kanonnen en mijnenvelden die 2685 kilometer lang was en van Noorwegen tot aan de Spaanse grens liep.

Ook Monster heeft een bijzondere achtergrond, hoewel die weinig met de oorlog te maken heeft. De naam van de plaats verwijst waarschijnlijk naar het Latijnse woord “monasterium”, oftewel: klooster. Vroeger was Monster een bedevaartsplaats. De Machutusparochie in het dorp bezat namelijk een aantal relikwieën van de Heilige Machutus en mensen kwamen hier voor genezing van epilepsie. Tussen Den Haag en Monster kan je zien dat de Nederlanders die hier woonden welvarend waren; er liggen een paar mooie buitenplaatsen.

In Monster staat verder stellingmolen Vier Winden. De huidige ronde stenen korenmolen is gebouwd in 1882, als vervanging van een houten molen. De geschiedenis van die molen gaat terug tot 1311, maar hij brandde helemaal af. De molen werd enkele malen gerestaureerd en maalt sinds 1983 graan op vrijwillige basis. Dat doet de molenaar met drie koppels maalstenen. Eén daarvan is uitgerust met zogenaamde "blauwe" stenen; de overige met kunststenen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Huyskweker De Zonnebloem (Zwartendijk, 2681 LN, Monster, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Huyskweker De Zonnebloem
Zwartendijk
2681 LN Monster
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Kloosterlaan
2681AP Westland

294

Amandelgaarde 30
2681AM Monster
0174 - 28 22 91
Stuur een mail

Bezoekerscentrum dOude Koestal

Kwekerslaan
2691NP Westland

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Huyskweker De Zonnebloem

Huyskweker De Zonnebloem

Leuke afstappers

Huyskweker De Zonnebloem is gevestigd in Monster, een fraai do...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Vier Winden

Vier Winden

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route door de duinen en dorpjes tussen de kassen en huizen gravenzande heeft een leuk centrum waar je lekker kunt pauzeren en koffie drinken de route liep goed niet verkeerd gestuurd zoals op eerdere ervaring word vermeld"

  op:

"Zeer slecht 1 ster is al teveel ontbreken van knooppunten zeer slecht !!!!!!"

  op:

"Knooppunt 10 onduidelijk"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 133549 | Toegevoegd op 29-8-2013 | Laatst gewijzigd op 26-10-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding