Geistingen, Kessenich en Maaseik

Fietsroute 133142

Aangeboden door:

5192 101

Omschrijving

In de buurt van Ophoven ligt het kerkdorp Geistingen. Op het grondgebied van Geistingen zijn veel voorwerpen gevonden uit het paleolithicum en het neolithicum. Ook bronzen bijlen en de aanwezigheid van Eburonen werden hier aangetroffen. Daarnaast zijn er nog een Romeins legerkamp en Romeinse graven ontdekt. Deze vondsten tonen aan dat het gebied al van oudsher bewoond is geweest. Geistingen zelfs ontstond vermoedelijk als Frankische nederzetting. Het dorp altijd klein gebleven. Vanaf 1944 begon men er met het winnen van grind, maar deze activiteiten werden rond 2011 beëindigd. Stille getuige van de grindwinning is een reusachtige plas tussen de Maas en Geistingen, die hierdoor ontstond. Deze plas is ingericht voor natuur en recreatie. Nabij Geistingen vind je het mooie dorpje Kessenich. Kessenich is het meest noordoostelijke dorp van België en ligt maar net over de grens. Iets ten noorden van Kessenich ligt het prachtige natuurgebied de Vijverbroek. Het gebied is ontstaan als een oude meander van de Maas en is ongeveer 140 hectare groot. Bijna twee hectare is begroeid met een groot elzenbroek. Er staat ook veel wilgenstruweel, moerasvaren en dotterbloem. Voor de vogelliefhebbers is er ook genoeg te zien. Blauwborst, nachtegaal, wespendief en boomvalk worden hier regelmatig gespot. Een kilometer vanaf de Belgisch-Nederlandse grens staat de Armenmolen. Het is een van de weinige overgebleven watermolens aan de Ittersebeek. Deze onderslag watermolen werd gebruikt als korenmolen er werd gebouwd rond 1686. Tot 1950 was de molen in bedrijf, daarna werd het een wijkgebouw voor het Groene Kruis. Tegenwoordig wordt de molen als woonhuis gebruikt. De buitenkant is nog nooit ingrijpend veranderd en doet nog steeds authentiek aan. De route begint en eindigt bij hotel De Spaenjerd. In dit gezellige hotel kun je heerlijk lunchen voor je van start gaat op de route. Van tosti’s tot broodjes en uitsmijters, alles is hier even lekker. Ook na de fietstocht kan je goed eten bij De Spaenjeerd. Als je een overnachting boekt in het hotel kun je gebruik maken van ons arrangement met route 133145, die eveneens bij dit hotel van start gaat.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Jachthaven De Spaanjerd (Maasstraat , 3640, Kinrooi, Limburg, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Jachthaven De Spaanjerd
Maasstraat
3640 Kinrooi
Plan route naar startpunt

Parkeren Visit Kinrooi

Maasstraat 84
3640 Kinrooi

Visit Kinrooi

Maasstraat 84
3640 Kinrooi-Ophoven
+32 (0)89 56 47 36
Stuur een mail

Oplaadpunt

Walburgisstraat
6109RK Maasgouw

VVV-agentschap Stevensweert in het Streekmuseum

Singelstraat West
6107BZ Maasgouw
0475 55 02 36
Stuur een mail

Watertap: gratis water voor onderweg

Nieuwendijk 22a
6107AW Stevensweert

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Jachthaven de Spaanjerd

Jachthaven De Spaanjerd

Toeristische bezienswaardigheid

Jachthaven De Spaanjerd is de grootste binnenjachthaven van Eu...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Armenmolen-Neeritter

Armenmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie afwisselende route met veel fietspaden"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 133142 | Toegevoegd op 26-8-2013 | Laatst gewijzigd op 22-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding