Genemuiden, Zwolle en IJsselmuiden

Fietsroute 133139

Aangeboden door:

4280 118

Omschrijving

Kreekruggen, rivierduinen, kolken, terpen, zandplaten… De IJsseldelta werd niet voor niets in 2005 uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Hier zie je het typische Nederlandse polderlandschap op zijn best. Nationaal Landschap IJsseldelta bestaat uit de polder Mastenbroek, het Kampereiland, de Mandjeswaard, polder De Pieper en de boorden langs de westoever IJssel. Het gebied kan ook prat gaan op het feit dat de oudste Nederlandse stenen zeewering in het gebied staat: de Stenen Dijk. In het gebied liggen drie oude Hanzesteden, waarvan je er twee tijdens deze fietstocht aandoet.

In de middeleeuwen ontstond Hanzestad Zwolle langs de Aa, op een hoger gelegen dekzandrug in een gebied dat verder heel moerassig was. In de Overijsselse hoofdstad zijn de hoogteverschillen nog altijd merkbaar. In Zwolle gaan heden en verleden prima samen. Het culturele aanbod is gevarieerd en eeuwenoude monumenten en moderne gebouwen gaan naadloos in elkaar over. Hier doet het toerisme geen afbreuk aan de authenticiteit van de stad, maar voegt er juist een nieuwe dimensie aan toe! Zwolle is de partnerstad van het Duitse Lünen. Regelmatig worden er culturele uitwisselingen georganiseerd, die beide steden verrijken. Van oudsher heerste er een rivaliteit tussen Zwolle en het nabijgelegen Kampen. De geuzennaam “blauwvingers” voor de Zwollenaren werd door de inwoners van Kampen bedacht als schertsende bijnaam.

Volgens een volksverhaal zou Zwolle een klokkenspel uit een verbrande toren in Kampen hebben verkocht, met als voorwaarde dat de Kampenaren mochten bepalen hoe het bedrag zou worden betaald. De volledige prijs werd in vierduitstukken betaald, koperen munten met een lage waarde. Van het tellen van de geldstukken kregen de Zwollenaren blauwe vingers.

Ook Kampen was een Hanzestad. In de twaalfde en dertiende eeuw groeide de plaats fors, met name door de gunstige ligging aan de IJssel. Schippers voeren af en aan en zelfs nu nog, in de 21e eeuw, speelt het water een belangrijke rol: met een tiental jachthavens en ideaal surf- en zwemwater, wordt het water optimaal gebruikt voor recreatie.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

36
36 (Cellemuiden, 8061RR, Zwartewaterland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

36
Jouw startpunt
Knooppunt 36
Cellemuiden
8061RR Zwartewaterland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Van Nahuysweg
8061EZ Zwartewaterland

Toeristisch Informatie Hasselt

Markt 4
8061 GP Hasselt
038 477 13 29
Stuur een mail

t Olde Staduus

Havenplein 1
8281 EV Genemuiden
06 - 55 42 77 70
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Lenneke, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 133139 | Toegevoegd op 26-8-2013 | Laatst gewijzigd op 18-10-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding