Bunde, Maastricht en Itteren

Fietsroute 132367

Aangeboden door:

2714 29

Omschrijving

In de prachtige waterrijke Maasvallei, nabij de hoofdstad van Limburg, ligt een klein dorpje dat Bunde heet. Het plaatsje is te vinden op de rechteroever van het Julianakanaal, maar Bunde wordt ook begrensd door het Bunderbos. Dit bos bestaat uit verschillende deelbossen: het Lage Bos, het Hoge Bos, het Armenbos en het Bunderbos. De zee van bomen strekt zich over een lengte van vijf kilometer uitstrekt. Het lintvormige Bunderbos bedekt een oppervlakte van zo’n 144 hectare en bedekt een aantal Maasterrassen in het Maasdal. De voornaamste bosvegetatie wordt gevormd door een essenbronbos, een veldbies-beukenbos en het parelgras-beukenbos. Het Bunderbos staat vooral bekend om het voorkomen van de vuursalamander. Voor de vogelliefhebbers is er ook veel te zien, prachtige vogels als de ijsvogel, boomvalk en grote gele kwikstaart broeden in de bomen. Verder vind je er nog dassen, vossen, eekhoorns en woelmuizen. In het bos bevindt zich een van Nederlands oudste dassenburchten. De route begint bij Brasserie Friends. Deze gezellige brasserie ligt in het centrum van Bunde. Het is gevestigd in een historisch pand dat onder andere dienst gedaan heeft als gemeenschapshuis en als gemeentehuis. Geniet voor je van start gaat van een klassieke high tea of probeer een van de vele broodjes of maaltijdsalades. Zo kun je met een volle maag aan deze schitterende route beginnen. Kasteel Geulle is de eerste bezienswaardigheid die je tegenkomt. Het huidige kasteel is een voorburcht van het voormalige zeventiende-eeuwse kasteel dat in 1847 werd afgebroken. Het slot wordt omgracht en aan de westzijde staat een poortgebouw dat je kunt bereiken over een bogenbrug. Aan de overzijde van de weg bevinden zich enkele hekpijlers uit de achttiende eeuw. Het interieur van het kasteel stamt uit 1915. Architect W. Sprenger heeft het pand, dat ook in drie fragmenten uitgevoerde schouwen heeft, opnieuw ingericht. Vervolgens fiets je naar kasteel Borgharen. Ook dit prachtige kasteel ligt op een omgracht terrein. De in barokstijl opgetrokken middenvleugel uit de zeventiende eeuw vormt het hoofdgebouw. De basis van dit hoofdgebouw is een vierkante woontoren uit de twaalfde eeuw. Daaraan werd in de dertiende eeuw een schildmuur toegevoegd. Het hoofdgebouw kreeg in 1785 een classicistisch uiterlijk en werd voorzien van een hardstenen bordes met dubbele trap. De zware paviljoentorens en de lagere dienstvleugels zijn in een prachtige Maaslandse renaissancestijl gebouwd. Als laatste kom je weer aan bij brasserie Friends. Geniet nog wat na van de route door lekker te dineren in het restaurant. Met een uiteenlopende keuze van Hollandse gerechten is er voor ieder wat wils. Of je nu van vis houdt, de voorkeur geeft aan vlees of liever een salade neemt, bij brasserie Friends staat het allemaal op het menu. Wil je meer van de omgeving zien, dan kan je ook route 132366 fietsen. Ook deze route begint en eindigt bij de brasserie.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Sint Rochusstraat, 6241CD Meerssen, Limburg, Nederland
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Meerssen
Sint Rochusstraat
6241CD Meerssen
Plan route naar startpunt

bunde

Prinses Wilhelminaweg
6241EV Meerssen

Parkeerplaats centrum

Roggeveldstraat
6241CK Meerssen

VVV Meerssen bij CIGO

Meerssen
043 364 22 81

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Kasteel Borgharen

Borgharen

Kasteel

In de kern bestaat nog de vierkante 13e eeuwse woontoren met 2...

Meer informatie
Kasteel Geulle

Kasteel Geulle

Kasteel

Het huidige kasteel is een voorburcht van het zeventiende-eeuw...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 132367 | Toegevoegd op 21-8-2013 | Laatst gewijzigd op 9-12-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding