Ophoven, Kessenich en Molenbeersel

Fietsroute 132226

Aangeboden door:

6580 95

Omschrijving

Ophoven, gelegen in het landelijke Limburg, is een dorpje met een rijke geschiedenis. In 1973 werd er een grafveld gevonden dat van de vroeg Romeinse tijd tot de Merovingische periode in gebruik was, maar tussen 720 en 740 werd verlaten. Het dorp had in de zeventiende en achttiende eeuw veel overlast van troepen soldaten.

Zo hadden de bewoners het zwaar met het onderhoud van de Franse Troepen, waardoor het dorp in de schulden raakte. Ook had Ophoven te maken met de benden van de Bokkenrijders, die met hun rooftochten het gebied plunderden. Het dorp is gelegen aan de rand van de Maasvallei; een grote vlakte waarover de Maas liep gedurende het Holoceen. Vanaf 1944 werd het gebied vergraven ten behoeve van de grindwinning, waarbij grote waterplassen ontstonden. Deze vormen tegenwoordig het watersportrecreatiegebied De Spaanjerd.

Kessenich is een van de oudste deelgemeente van Kinrooi. Het ligt strategisch op een uitloper van het Middenterras van de Maas. In het gebied zijn sporen gevonden van prehistorische aanwezigheid en is er een Gallisch grafveld gevonden bij het gemeentehuis. Kessenich was vroeger vooral bekend vanwege de grote grindwinning in het omliggende gebied. Op sommige plekken was de grindlaag wel tien meter dik. Het dorp kent een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de Sint-Martinuskerk, het Kasteel Borgitter en de Borchmolen.

Je komt langs één van de weinige overgebleven watermolens aan de Ittersebeek. De Armenmolen is een watermolen die werd gebruikt om koren te malen. In 1686 werd de onderslag watermolen gebouwd om armere mensen de kans te geven hun graan te laten malen. De molen heeft zijn functie tot 1950 uitgevoerd. De buitenkant oogt nog altijd authentiek, maar inmiddels wordt de Armenmolen gebruikt als woning.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Visit Kinrooi (Maasstraat , 3640, Kinrooi-Ophoven, Limburg, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Visit Kinrooi
Maasstraat
3640 Kinrooi-Ophoven
Plan route naar startpunt

Parkeren Visit Kinrooi

Maasstraat 84
3640 Kinrooi

Oplaadpunt

Geistingen

VVV-agentschap Stevensweert in het Streekmuseum

Singelstraat West
6107BZ Maasgouw
0475 55 02 36
Stuur een mail

Watertap: gratis water voor onderweg

Nieuwendijk 22a
6107AW Stevensweert

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

DSC07132

Visit Kinrooi

Bezoekerscentrum

Kinrooi is letterlijk en figuurlijk dé top van het Maasland. G...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Armenmolen-Neeritter

Armenmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Fijne afwisselende route"

 geplaatst op:

Afwisselend veld, bos en stad. Langs verschillende terrasjes. Start en eindpunt hadden wij bij Restaurant De Spaenjerd. Waar we heerlijk geluncht hebben. Een korte route voor beginnende fietsers.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 132226 | Toegevoegd op 20-8-2013 | Laatst gewijzigd op 1-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding