Albergen, Almelo en Zenderen

Fietsroute 132206

Aangeboden door:

7613 71

Omschrijving

Het op één na grootste dorp in de Twentse gemeente Borne is Zenderen. Zenderen is het op een na grootste dorp in de Twentse gemeente Borne. Zenderen is al een oude plaats, de eerste vermelding van het dorp komt al uit de tiende eeuw. De plaatsnaam is afkomstig van sintels, ook wel ijzererts. Door verbastering is het in de loop der jaren veranderd naar Zenderen. Bekender is Almelo, de stad met het wapen dat ‘de drie drupkes’ wordt genoemd. De geschiedenis van de stad begint met Huis Almelo, dat nog steeds bestaat in in 1236 voor het eerst vernoemd wordt. De nederzetting om het huis heen had in 1420 stadsrechten, maar is nooit van militair belang geweest. De nederzetting kon dan ook prima toe zonder stadsmuur, hoewel er ter verdediging wel een gracht om de stad heen lag. In de zeventiende en achttiende eeuw kwam de huisweverij steeds meer op en de uitvinding van de stoommachine kwam fabrieksmatige productie in de hand. De textielindustrie kreeg nog een extra impuls met de aanleg van het Overijssels Kanaal in 1855 en de aanleg van een spoorlijn van Almelo naar Salzbergen. Rond 1900 waren er veel rijke families in de regio, die er schitterende huizen en villa’s bouwden in verschillende klassieke stijlen: Jugendstil, expressionisme en neorenaissance. Veel van die woningen zijn nog altijd de parels van de omgeving. Eén van de prachtige voorbeelden van de welvaart rondom Almelo is de havezate Weleveld, die rond 1300 werd gesticht. Het versterkte huis ligt strategisch op de kruising van de handelsweg Deventer-Osnabrück en de Bornsebeek; goed bereikbaar voor verkeer over land en over water. De economische status van de havezate was daardoor erg groot. Aan het einde van de negentiende eeuw werden opgravingen rondom het huis gedaan. In die tijd werd het oude grachtenstelsel hersteld. Huis Weleveld heeft daarmee veel van zijn oude luister teruggekregen. De route begint en eindigt bij het fraaie landhotel ’t Elshuys heet. We raden je aan om gebruik te maken van ons fietsarrangement en ook route 132207 te gaan verkennen om nog meer van de omgeving te kunnen zien. Het is daarbij leuk om te overnachten in één van de comfortabel ingerichte kamers. Je kunt kiezen uit een standaard kamer, maar er zijn ook andere soorten: luxe kamers, familiekamers of prachtige tuinkamers. In het restaurant kan je genieten van een buffet of wat exlusiever eten en de bar is geopend, zodat je na je fietsroute nog even gezellig kunt borrelen voordat je je terugtrekt op je kamer.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

55
55 (Gravendijk, 7615PS, Harbrinkhoek, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

55
Jouw startpunt
Knooppunt 55
Gravendijk
7615PS Harbrinkhoek
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Het Baken
7607AA Almelo

Treinstation Almelo

Stationsplein 1
7607 GD Almelo

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Weleveld

Weleveld

Kasteel

Weleveld is een voormalige havezate in de Twentse gemeente Bor...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 132206 | Toegevoegd op 20-8-2013 | Laatst gewijzigd op 16-7-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding