Uitbreiding van de route 'Strijd om Vrijheid' in Hollands Kroon

Fietsroute 1315820

Aangeboden door: Miranda, Noord-Holland

120 1

Omschrijving

Uitbreiding van de langere route (26 kilometer)
Vanaf het monument in Westerland (vlakbij knooppunt 76) kan de route uitgebreid worden met 3 aanvullende bezienswaardigheden, zie hieronder.

Routebeschrijving
De route gaat over de Amstelmeerdijk via knooppunt 18, waar een bezoek wordt gebracht aan Van Ewijcksluis om de sluis te zien die centraal staat in het verhaal 'Sabotage aan de Van Ewijcksluis' , en dan richting Anna Paulowna voor de volgende stop: de Poldertuin. De weg vervolgt zich via knooppunten 15, 16, 46, 47, waar het Joods Werkdorp staat. De route gaat verder via knooppunten: 48, 20 en 90 en dan de routebeschrijving van de korte route volgen.

10. Joods Werkdorp (vlakbij knooppunt 47)
In de polder Wieringermeer ligt het voormalige ‘Joodsche Werkdorp Nieuwe Sluis’. Het bestaat uit twee rijksmonumenten, zowel het voormalige gemeenschapsgebouw als het bijbehorende terrein zijn beschermd. Het werkdorp ligt aan de westelijke rand van de Wieringermeer op enige kilometers ten oosten van de kern Wieringerwaard. Het Joods Werkdorp was een initiatief van de Nederlandse Joodse gemeenschap. In 1934 slaagt de Stichting Joodse Arbeid erin om in de net drooggevallen Wieringermeer bij Nieuwesluis land te pachten. De Joodse vluchtelingen zijn de eerste pioniers in dit gebied.Zeven jaar lang heeft het werkdorp gediend voor honderden jongens en meisjes, ruwweg tussen 15 en 25 jaar, om zich te laten scholen in landbouw, tuinbouw, veeteelt, smeden, meubelmaken en huishouden.

Op 20 maart 1941 kwam er abrupt een einde aan dit bedrijf. Claus Barbie kwam totaal onverwacht met zes bussen uit Amsterdam aangereden om het Werkdorp te ontruimen. Iedereen, rond de 300 bewoners, moest diezelfde dag nog het werk uit handen laten vallen en mee de bus in.

Bron en meer informatie:
https://www.geschiedenislokaalregionaalarchiefalkmaar.nl/bronnen/joods-werkdorp-bij-slootdorp-ontruimd/ (foto)
https://wieringermeergeschiedenis.nl/200-herdenkingssteentjes-in-het-joodse-werkdorp-in-2020/

11. De Poldertuin van Anna Paulowna
De inwoners van Anna Paulowna zijn uitgenodigd om een gedicht te maken met als thema “vrijheid”. Diezelfde vraag is ook gericht aan de leerlingen van de basisscholen daar. De Stichting Kunst en Cultuur Anna Paulowna (SKC-AP) selecteert onder de inzendingen twintig gedichten. Vanaf 20 april zijn deze gedichten de hele zomer te lezen tussen de prachtig bloeiende bollen in de Poldertuin aan de Molenvaart in Anna Paulowna.

12. De sluis van Ewijcksluis
De grootste sluis van de polder Anna Paulowna is vernoemd naar Daniël van Ewijck, een provinciaal gouverneur van Noord-Holland die zich voor de inpoldering (1845-1846) heeft ingezet. Aan de Van Ewijcksvaart langs de huidige N249 stond toen een hypermodern stoomgemaal dat het overtollige water uit de Westpolder maalde. Door de grote schutsluis voer je zo de Zuiderzee op; de Korte Afsluitdijk bestond toen nog niet. In dit sluisbuurtje leefden de eerste bewoners als polderwerkers en vissers. De laatsten visten niet alleen op ansjovis en haring, maar ’s zomers ook op wier. Dat wier werd gedroogd en gebruikt als vulsel voor kussens en matrassen. Bij de sluis was een smederij, een scheepswerfje, een bakkerij en een café annex kruidenierswinkel te vinden. Vanaf het veerhuis vertrok de postboot naar Wieringen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

1778KT, Westerland, Noord-Holland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Westerland
1778KT Westerland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Dam

Oplaadpunt

Westerlanderweg
1778KL Hollands Kroon

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Poldertuin

De Poldertuin

Toeristische bezienswaardigheid

De Poldertuin is een park met voorjaarsbloeiers (hyacinten, na...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1315820 | Toegevoegd op 23-3-2020 | Laatst gewijzigd op 7-2-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding