De kastelen rond de Bolderberg

Fietsroute 131078

Aangeboden door:

2423 28

Omschrijving

Het is een pittige klim naar de top van de ongeveer zestig meter hoge Bolderberg. De Bolderberg ligt in een prachtig natuurgebied en is bedekt met een laag ijzerzand, keien en bossen. Een groot deel van de berg behoort tot Kasteel Vogelsanck, terwijl het andere door beheerder Limburgs Landschap is ingericht als natuurreservaat. Dit gebied is een onderdeel van de grotere Laambeekvallei en beslaat bijna 70 hectare.
De Gust Claesheide, die ook op de Bolderberg ligt, hoort hier onder andere bij. In de oost-westrichting is de getuigenheuvel nog redelijk vlak, maar naar het noorden toe is Bolderberg steil. Aan de voet van die helling liggen de vijvers van Terlaemen, die bij kasteel Terlaemen horen. Onder aan de steil aflopende heuvel vind je gebiedjes met natte heide en hoogveen. Veenpluis, beenbreek en gagel groeien hier en de boomkikker leeft in het kwelwater. In Heusden staat nog een ander noemenswaardig kasteel. Dit pand was van oorsprong een groot landhuis en het werd voor het eerst als het Hof van Boeckt vermeld in 1385. In 1603 duikt de naam Milandt voor het eerst op en zo verbasterde die naam naar het huidige Meylandt. In 1715 krijgt de familie Theux het huis in bezit. Eén van de eerste Belgische premiers was eigenaar van het pand. Berthélémy de Theux de Meylandt verbouwt het luxe landhuis in 1842 en in 1907 geeft graaf Albert de Theux de Meylandt het kasteel zijn huidige neo-classistische uiterlijk. In dat jaar werd ook het koetshuis gebouwd. In 1959, ruim twee eeuwen nadat de familie Theux eigenaar wordt van kasteel Meylandt, doen zij er afstand van en koopt de gemeente Heusden het schitterende pand. Rond het kasteel vind je een openbaar park met visvijvers. Het standbeeld in het park is Barthélémy de Theux. Het werd er in 1994 geplaatst.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Toerisme Houthalen-Helchteren (Pastorijstraat, 3530, Houthalen-Helchteren, Limburg, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Toerisme Houthalen-Helchteren
Pastorijstraat
3530 Houthalen-Helchteren
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

VVV-Toerisme Houthalen-Helchteren

Toerisme Houthalen-Helchteren

Bezoekerscentrum

VVV-Toerisme Houthalen-Helchteren is hét informatiekantoor voo...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Meylandt

Meylandt

Kasteel

Kasteel Meylandt is een versterkt bouwwerk dat voor het eerst ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 131078 | Toegevoegd op 13-8-2013 | Laatst gewijzigd op 1-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding