Hedel, Hurwenen en Zaltbommel

Fietsroute 131076

Aangeboden door:

4198 102

Omschrijving

Een vestingstad van meer dan duizend jaar oud, gelegen aan de Waal en vernoemd naar de invloed van het zoute water op het land. Zaltbommel betekent “zoute boomgaard” en heette oorspronkelijk Bommel. De stad wordt door haar eigen inwoners nog steeds zo genoemd. De eerste vermelding van Zaltbommel gaat terug tot het jaar 850. In de loop van de dertiende eeuw groeide “Bomela”, zoals Zaltbommel heel vroeger werd genoemd, uit tot een belangrijke handelsstad. In de vijftiende eeuw sluit de stad zich aan bij het Hanzeverbond. De route heeft wat leuke bezienswaardigheden, zoals de molen Vento Vivimus. Deze beltmolen werd in 1875 gebouwd in het kleine dorpje Hurwenen. Honderd jaar later werd de molen gerestaureerd, want het gebouw had flinke beschadigingen opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk was deze restauratie kleinschalig, maar in 1988 werd er meer in geïnvesteerd. Drie jaar later werd de molen weer maalvaardig. Van 1 april tot 1 oktober is de molen op zaterdagmiddag en op afspraak te bezoeken. Vrij vertaald betekent Vento Vivimus ‘wij leven van de wind’, verwijzend naar het feit dat de molen door windkracht wordt aangedreven. Je hebt bijna zestien kilometer gefietst, wanneer bij bij De Roskam even kunt stoppen voor een pauze. Met een fantastisch uitzicht op de Waal is het heerlijk zitten op het terras. Even uitrusten met een lekkere lunch, een stevige bite en een oppeppend drankje, terwijl je je elektrische fiets oplaadt. Eetcafé De Roskam heet je gastvrij welkom en staat klaar om je op je wenken te bedienen. Tenslotte kom je in Zaltbommel langs de Oude Watertoren. De toren werd in 1905 gebouwd naar een ontwerp van Jan Schotel. De toren van 21 meter is voorzien van een waterreservoir van 50 kubieke meter en een reinwaterkelder van zes meter diep. De toren werd in 1960 buiten gebruik gesteld, maar vormt nog altijd een indrukwekkend aanzicht aan de Stadsdijk.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

21
21 (Maasdijk, 5321NE, Maasdriel, Gelderland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

21
Jouw startpunt
Knooppunt 21
Maasdijk
5321NE Maasdriel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Winkelseweg
5321XA Maasdriel

Herberg de Zwaan

Voorstraat 8
5321 GH Hedel
+31 (0)73 599 54 54
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Trefpunt

Eetcafe Cafetaria Ons Trefpunt

Fietscafe

Dit café is een uitgaansgelegenheid waar dorpse zaken worden b...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Vento Vivimus

Vento Vivimus

Windmolen

Vento Vivimus is een in 1875 in Hurwenen gebouwde beltmolen. D...

Meer informatie
Geen foto van Watertoren

Watertoren

Watertoren

Torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir of watertank

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Peter

op:

"Prachtige rit"

 geplaatst op:  

Wij hebben geparkeerd in Hedel aan de Voorstraat, vanaf daar fiets je makkelijk de route op. Wij vonden van knooppunt 22 tm 67 niet zo bijzonder, maar als je in Rossum arriveert wordt het genieten. Van 67 tm 6 is prachtig langs het water, goed fietspad. In Rossum kan je heerlijk koffie drinken of lunchen op het terras van De Gouden Molen. (Is ook een hotel). Zaltbommel is prachtig, wat een leuke plaats om even rond te lopen. En als je met kleine kinderen bent maak dan een stop bij natuurspeeltuin Hoppies in Ammerzoden. Wij hebben daar even geschuild voor een hele dikke regenbui, en was zo’n verrassende plek. Voor kleine kinderen een waar speel paradijs. Veel fiets plezier gewenst voor een ieder die deze route gaat fietsen!

Patrick

op:

"Navigatie fouten in de route"

 geplaatst op:

Ontelbare keren "Ga naar de route" terwijl ik op se route zit. Ook vaak "Probeer te keren"

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 131076 | Toegevoegd op 13-8-2013 | Laatst gewijzigd op 17-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding