Omschrijving

Fiets van Nederland naar België en weer terug met deze groene fietsroute, die je langs sfeervolle dorpen en schilderachtige natuur brengt. Je parkeert je auto gratis op de parkeerplaats in de Chaamse Bossen, een heidegebied dat 1900 en 1935 werd ontgonnen. De vennen werden drooggelegd en waar het gebied te nat was, legde men graslanden aan. Hoewel de bossen daardoor verrassend afwisselend zijn, zijn er vooral planten terug te vinden die op de relatief zure, voedselarme bodem kunnen overleven. Klein bloemige kruiden en grasachtige planten staan her en der tussen de bomen verspreid. In de boomtoppen komen veel verschillende vogelsoorten voor: de geelgors, de nachtzwaluw, de boomleeuwerik, de gekraagde roodstaart en de boompieper zijn slechts enkele van de zangvogels die in het gebied leven. Ook roofvogels als de buizerd, de sperwer, de havik, de torenvalk en de wespendief vinden hun weg naar de Chaamse bossen. Zij jagen over de grasvlakten, die worden bewoond door de wintertaling, de kuifeend en de geoorde fuut, die worden vergezeld door de vinpoot- en de alpenwatersalamander. Zo fiets je naar Hilvarenbeek, dat één van de drie plaatsen in Nederland is met een Vrijthof. Aan dit vierkante plein, waar merkwaardige bomen groeien, is Grandcafé De Zwaan gevestigd. Op het gezellige terras kan je lekker loungen, maar ook binnen is het grandcafé stijlvol ingericht. Ga bij De Zwaan lekker lunchen of culinair genieten van een diner, terwijl je uitkijkt over het centrum van het dorp op het schilderachtige Vrijthof. Het is de ideale tussenstop tijdens je fietstocht, voordat je de Belgische grens oversteekt naar Poppel voor een heerlijke puntzak Vlaamse frieten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Huisdreef, 5131NH, Alphen-Chaam, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Huisdreef
5131NH Alphen-Chaam
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/fietscafes201.png

Grand Café De Zwaan

Fietscafe

Aan de voet van de Beekse Toren op de historische Vrijthof, in...

Meer informatie
Brasserie het Smokkelstrand

Brasserie het Smokkelstrand

Fietscafe

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Petrus, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 131063 | Toegevoegd op 13-8-2013 | Laatst gewijzigd op 12-5-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding