Waterbronnen Limburg - Maas

Fietsroute 1308149

Aangeboden door: WML

1112 34

Omschrijving

De 950 kilometer lange Maas ontspringt in Frankrijk en stroomt door België en Nederland om uit te monden in de Noordzee. De Maas is een regenrivier waarvan het peil sterk afhankelijk is van de hoeveelheid neerslag. Daardoor staat de Maas 's winters hoog, terwijl ze 's zomers soms bijna droog staat.

De Maas is een bron voor Limburgs drinkwater. Deze bron vraagt wel om extra zuivering. Meer dan het van nature schonere grondwater. Deze zuivering vindt plaats in het waterproductiebedrijf in Beegden. Jaarlijks wordt hier 17 miljard liter water gezuiverd dat bestemd is voor (een deel van) de gemeenten Beesel, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo en Venray.

Over de Kanaalweg voert de route langs het inlaatwerk voor Maaswater. Hier controleert WML de kwaliteit van het water met behulp van zoetwatermosselen en watervlooien. Is er iets mis met het Maaswater, dan stopt WML met het innemen van Maaswater voor het verderop gelegen waterbekken De Lange Vlieter.

De route voert over de Daalzichtdam (punt 51). Met de dam heeft WML de voormalige grindgaten Boschmolenplas en De Lange Vlieter van elkaar gescheiden. Omdat er geen activiteiten op het water van De Lange Vlieter plaats mogen vinden, kan WML de kwaliteit van het water hier goed beheersen. Van dit water maakt WML in de aan de Baexemerweg gelegen waterfabriek drinkwater.

In het hele zuiveringsproces speelt de Lange Vlieter, een voormalig grindgat en nu spaarbekken, een belangrijke rol. Zo ook bij deze route. Geniet, maar ga zorgvuldig met de omgeving om! Dat betekent:

  • blijf op wegen en paden;
  • beschadig geen planten;
  • neem afval mee;
  • houd de hond aan de lijn en ruim de poep op.

Zo kunnen we van de bronnen én het drinkwater blijven genieten. Zo halen we samen het beste in Limburg naar boven. Ontdek waar jouw water vandaan komt op limburgsdrinkwater.nl.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: WML

Limburgs drinkwater

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Baexemerweg, 6099 NA, Beegden, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Baexemerweg
6099 NA Beegden
Plan route naar startpunt

Brugstraat

Brugstraat 2b

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1308149 | Toegevoegd op 13-3-2020 | Laatst gewijzigd op 10-6-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding