Straelen, Venlo, Hasselerheide

Fietsroute 129942

Aangeboden door:

9342 111

Omschrijving

Verken een mooi stukje historie op de Groote Heide ten westen van Venlo. Bijna 250 hectare beslaat dit gebied, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde door zijn vliegbasis. Na de oorlog werden vrijwel alle onderdelen van de vliegbasis Venlo-Herongen afgebroken, maar de verkeerstoren is in alle eenzaamheid op de heide overgebleven. De toren is tot monument benoemd. Wie oplet, herkent er ook nog de restanten van een verdedigingswerk (landweer) die er vroeger het landschap domineerde. Venlo zelf is een bruisende handels-, transport- en industriestad. Venlo wist uit te groeien tot het centrum voor de wijde omgeving, waaronder een belangrijk koopcentrum voor het nabije Ruhrgebied. Dat is knap, want Venlo is één van de zwaarst getroffen plaatsen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hoewel de Venlonaren trots kunnen zijn op een karakteristiek, historisch en sfeervol centrum, is er veel schade aangericht tussen 1940 en 1945, waardoor er ook relatief veel nieuwbouw is. De stad telt tal van bezienswaardigheden zoals huize Schreurs, het Romerhuis, De Grote Kerk, de Mariaweide en de monumentale toren van de voormalige vliegbasis Venlo-Herongen. Hoe anders is de sfeer in het kleine dorpje Straelen. Het dorp is al eeuwenoud; in de negende eeuw had Straelen zelfs al een stenen zaalkerk. Toch werd het plaatsje pas voor het eerst vermeld in een document uit 1065. Straelen telde toen 250 inwoners, maar desondanks werd het plaatsje toen als stad aangeduid. De grote kerk van Straelen brandde in 1387, op de toren na, helemaal af. Het religieuze gebouw is later in laatgotische stijl als de Hallenkerk weer opgebouwd. Straelen kreeg in 1428 officieel stadsrechten. Sindsdien werd de plaats verder uitgebreid en tegenwoordig wonen er zo’n 16.000 mensen. De route begint en eindigt bij Profile Zweirad-Center v. d. Stay Der Fahrradspezialist. Bij deze fietsspecialist is er volop parkeergelegenheid. Voordat je aan de tocht begint, adviseren we je om je fiets te laten controleren en eventuele mankementen te laten verhelpen. Je krijgt bij deze Profile 10 euro korting op onderhoud en reparaties op vertoon van je fietsvoordeelpas.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Profile Zweirad-Center v. d. Stay "Der Fahrradspezialist" (Ostwall, 47638, Straelen, Noordrijn-Westfalen, Duitsland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Profile Zweirad-Center v. d. Stay "Der Fahrradspezialist"
Ostwall
47638 Straelen
Plan route naar startpunt

Südwall
47638 Straelen

Salomonweg

Venloer Straße
47638 Straelen

Oplaadpunt

Straelseweg
5941NJ Venlo

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Profile de fietsspecialist

Profile Zweirad-Center v. d. Stay "Der Fahrradspezialist"

Fietsonderhoud

Bij fietsenwinkel Profile Zweirad-Center van de Stay in Strael...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie afwisselende route"

 geplaatst op:

Leuke afwisselende route door Nederland en Duitsland met tussenstop in Straelen.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 129942 | Toegevoegd op 6-8-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding