Buiten de bewoonde wereld in Nationaal Park Dwingelderveld

Fietsroute 129930

Aangeboden door:

8467 121

Omschrijving

Waan je ver van de bewoonde wereld tussen de glooiende heidevelden, meer dan zestig plassen en vennetjes, stuifzandgronden en bossen in het grootste natte heidegebied van West-Europa. Nationaal Park Dwingelderveld is uniek qua grootte en bijzonder qua flora en fauna. Naast typische heideplanten zoals struikheide, dopheide, kraaiheide en zonnedauw kom je de zeldzame plantjes beenbreek en klokjesgentiaan tegen. Bijna driehonderd verschillende vogelsoorten weten hun weg te vinden naar het gebied en bouwen er hun nesten. Vlinders fladderen van de ene bloeiende struik naar de volgende en het is dan ook de laatste plek in Nederland waar de zeer zeldzame veenvlinders nog voorkomen. Op de natte heidegrond zijn vrijwel alle Nederlandse reptielen vertegenwoordigd en de adder, de gladde slang en de ringslang zijn hier geen uitzondering, terwijl schichtige reeën zich tussen de bomen verschuilen. Ook meer gedomesticeerde dieren kan je tegenkomen, want er lopen kuddes heideschapen rond. Deze achtkante beltmolen is gebouwd in 1964 en is dus nog maar piepjong vergeleken met de meeste andere Nederlandse molens. De molen kreeg in 1992 de status van Rijksmonument en kwam in daardoor in aanmerking voor subsidie. Met dit geld kon de molen opgeknapt worden en zo werd hij in 1995/1996 volledig gerestaureerd. De molen maalt graan op vrijwillige basis en is te bezichtigen op zaterdagen. Kasteel Echten werd in de vijftiende eeuw gebouwd. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen, toen het nog een zaaltorenkasteel was. Het doet niet echt middeleeuws meer aan door de achttiende-eeuwse voorgevel, maar is nog wel intact. De burcht staat op een eilandje dat via een brug bereikt kan worden en is volledig omgracht. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

60
60 (Weerwille, 7961LV, De Wolden, Drenthe, The Netherlands)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

60
Jouw startpunt
Knooppunt 60
Weerwille
7961LV De Wolden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Dijkhuizen
7961AH De Wolden

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Zaandplatte

Zaandplatte

Windmolen

Deze achtkante beltmolen is gebouwd in 1964. De molen kreeg in...

Meer informatie
Geen foto van Tuin en Aterlier "t Naomhuusie"

Tuin en Aterlier "t Naomhuusie"

Park en tuin

Particuliere tuin

Meer informatie
Geen foto van Echten

Echten

Kasteel

Kasteel Echten werd in de vijftiende eeuw gebouwd. Het kasteel...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Peter

op:

Dimitri

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 129930 | Toegevoegd op 6-8-2013 | Laatst gewijzigd op 12-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding