Rondje Bergen op Zoom

Fietsroute 129291

Aangeboden door:

4111 142

Omschrijving

De geschiedenis van Halsteren gaat al eeuwen terug en ontleende zijn bestaansrecht destijds aan het feit dat het een turfwinningsdorp was. De oudste vermelding dateert van 1272, wanneer het plaatsje nog Halstert wordt genoemd, maar ook naamgevingen als Haltre en Halstre zijn op schrift teruggevonden. In de dertiende eeuw werd er een parochie gesticht en er moet ook een haventje zijn geweest. Het eerste kerkje van het plaatsje lag tussen Halsteren en Tholen in, maar werd opgeslokt door het water tijdens de Allerheiligenvloed in 1570. Eén van de historische gebouwen die nog wel te zien zijn in Halsteren zijn het oude Raadhuis in centrum, dat in 1633 gebouwd werd.
De eerste bezienswaardigheid staat nog in Halsteren en is de molen Sancto Antonio. Deze molen is ook bekend als de Sint-Antoniusmolen en werd gebouwd in 1817. De beltmolen is jarenlang gebruikt om beroepsmatig graan te malen. Van 2004 tot 2006 werd dit met één roede gedaan, nadat de binnenroede was afgebroken. In 2012 is de molen nog grondig gerestaureerd en werd er na het overlijden van de oude molenaar een nieuwe aangesteld. Deze laat de Sancto Antonio meestal op zondagmiddag draaien. Via W.V. Schelde aan de rand van Halsteren Halsteren steek je het water over en maakt een omtrekkende lijn om Bergen op Zoom heen.
Je komt dan langs landgoed Lievensberg, wat 127 hectare groot is. Dit prachtige bosrijke gebied bestaat vooral uit loof- en naaldbos en een 25 hectare groot heideveld. Vanwege zijn gunstige ligging wordt het landgoed druk bezocht door wandelaars. De omgeving is parkachtig aangelegd met picknickplaatsen, een heidetuin en een vijver. In de heidetuin zijn ruim dertig soorten heideplanten te vinden. Je komt dan bij de Wouwse Plantage. De Wouwse Plantage is een bos ten zuiden van het dorp dat eveneens Wouwse Plantage heet. Dit schitterende bosgebied beslaat ongeveer 74 hectare grond en is sinds 1996 in eigendom van het Staatsbosbeheer. In de buurt van het bos bevind zich landgoed Wouwse Plantage en aan de rand ligt Golfclub Wouwse Plantage. 

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Vogelenzang, 4661, Bergen op Zoom, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Vogelenzang
4661 Bergen op Zoom
Plan route naar startpunt

VVV Brabantse Wal

Steenbergsestraat 6
4611 TC Bergen op Zoom
0164 27 74 82
Stuur een mail

bergen op zoom

Stationsplein
4611BX Bergen op Zoom

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Brasserie de Berk

Brasserie de Berk

Restaurant

Brasserie de Berk ligt midden in de prachtige bosrijke omgevin...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen Sancto Antonio

Molen Sancto Antonio

Windmolen

Deze molen in Halsteren staat ook wel bekend als de Sint-Anton...

Meer informatie
Geen foto van Landgoed Lievensberg

Landgoed Lievensberg

Landgoed

Lievensberg is een oud landgoed en bestaat uit zandverstuiving...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Henk , Noord-Brabant

op:

"schitterende omgeving"

 geplaatst op:

opbreking bij 79 en 72 knooppunt. Daar opletten als je de brug over bent direct links omhoog. geeft aan afsluiting maar daar kun je links met de fiets om het hekwerk heen. Dan nader je een aankomende rotonde in de maak, staan weer de fietsknooppunten aangegeven.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 129291 | Toegevoegd op 2-8-2013 | Laatst gewijzigd op 12-11-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding