Rondje West Texel

Fietsroute 129285

Aangeboden door:

17593 378

Omschrijving

Nationaal Park Duinen van Texel is een natuurgebied van 43 vierkante kilometer groot en vormt een zee van duinen zo ver je kunt kijken over de hele westkant van Texel. Het gebied bestaat uit vijf deelgebieden, die elk even mooi zijn. Texel is geliefd door veel diersoorten, dier er graag rust en ruimte komen zoeken: de gewone zeehond en de grijze zeehond hebben het prima naar hun zin langs de kustlijn, in de duinen huppelen de konijnen en hazen waar hermelijnen en vossen jacht op maken en als je geluk hebt, springt een speelse witsnuitdolfijn uit het water. Texel is daarnaast een populaire broed- en pleisterplaats voor veel verschillende soorten vogels, zoals lepelaars en steltlopers. Wanneer je op pad gaat, moet je veertien kilometer fietsen voordat je bij de eerste bezienswaardigheid komt. Je komt hier langs één van de vier monumenten op het eiland dat de naam Monument Neergestorte Lancaster Bommenwerper draagt. De steen met plaquette is geplaatst om een gecrasht vliegtuig van de geallieerden te herdenken. Zes kilometer verder staat een vergelijkbaar monument met dezelfde naam, maar dit verwijst naar een ander verongelukt toestel. Op Landgoed De BONTE belevenis staan twee sfeervolle boerderijen waarin oude ambachten worden beoefend. Hier kan je leren hoe de ambachtslieden in een zeepmakerij, een bierbrouwerij, een papierschepperij, een bakkerij, een kaarsenmakerij en een distilleerderij te werk gaan om hun producten te vervaardigen. Ook het volgende monument is een oorlogsmonument. Met het Oorlogsmonument Texel dat je in Den Burg ziet, worden de vele omgekomen inwoners van Texel herdacht. Het laatste monument dat je kunt bekijken is een gemeentelijk monument in de vorm van een poldermolen. De weidemolen De Kemphaan werd gebouwd om een vogelreservaat onder water te zetten. In de herfst van 2008 brak een wiek af tijdens een storm en raakten meerdere wieken beschadigd. In de zomer van 2009 is de molen geheel gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. De molen draait anno 2013 op vrijwillige basis en is eigendom van Vereniging Natuurmonumenten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

27
27 (Sluftertrap, 1795KL, Texel, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

27
Jouw startpunt
Knooppunt 27
Sluftertrap
1795KL Texel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Zanddijk
1795KL Texel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Monument Neergestorte Lancaster Bommenwerper

Monument Neergestorte Lancaster Bommenwerper

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Oorlogsmonument Texel

Oorlogsmonument Texel

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van De Kemphaan

De Kemphaan

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Landgoed De BONTE Belevenis

Landgoed De BONTE Belevenis

Museum

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

W

op:

"Prima tocht"

 geplaatst op:

Parkeerplaats prima, route leuk en afwisselend en het weer was vandaag met 26 graden prima Voor de eerste tocht van 42 km genoten

"Leuke tocht."

 geplaatst op:

Fietstocht die verscheidenheid van Texel goed laat zien. Onderweg stop gemaakt bij Texel Zoo. Korte stop, kleine dierentuin met weinig dieren, maar vlinders en vogels zijn erg mooi. De route is tussen punt 15 en 5 verlegd waardoor je stoppunt Turfveld mist. Zit nog wel on de app maar bepijling wijst anders....

Denise , Anders

op:

"Wonder dichtbij"

 geplaatst op:

Een ervaring rijker: duinen, bos, vlaktes, dijken allemaal in een tocht van 35km. ZALIG

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 129285 | Toegevoegd op 2-8-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding