Rondje Oost Texel

Fietsroute 129284

Aangeboden door:

7839 184

Omschrijving

Ga heerlijk uitwaaien op het waddeneiland Texel, waar toerisme een grote rol speelt, maar waarvan je door de weidsheid van het eiland niet veel merkt. Aan de oostkant van onze route, bij het Koogerveld, bevind je je op de grens van duinen en landbouw-grond. Verderop kom je in De Waal, het kleinste dorp van Texel, gebouwd op een keileemopduiking. Hier zie je ook het natuurgebied Waal en Burg, dat favoriet is bij watervogels en waar onder meer orchideeën groeien. De rust en ruimte trekken veel dieren aan. Vogels broeden en jagen graag op Texel; veel geziene gasten zijn de eidereend, de lepelaar en steltlopers. Maar Texel heeft meerdere bijzondere bewoners; de gewone en de grijze zeehond worden regelmatig gespot en tussen de duinen huppelen konijnen en hazen, waarop de hermelijn jacht maakt. Vanaf de stranden spot de gelukkige rustzoeker witsnuitdolfijnen. Bekijk Molen Het Noorden, die ten noorden van Oosterend te vinden is. De molen is gebouwd om de noordoostelijke gebieden van het eiland te bemalen. In 1928 is de poldermolen voorzien van stroomlijnwerken en drie schroefpompen, zodat hij beter en sneller kon in- en uitmalen. De molen raakte rond 1964 buiten bedrijf en in 1970 kocht de stichting De Hollandse Molen het gebouw. Die heeft de molen gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt, zodat hij tegenwoordig op vrijwillige basis in bedrijf kan worden gesteld. Daarmee wordt verval tegen gegaan. De bedrijvigheid bij de watersportverenigingen op Texel is ook altijd leuk om mee te maken. Knoop een praatje aan met de watersporters die er hun hobby komen beoefenen en je merkt meteen de vurige passie voor het eiland. Bij W.S.V. Texel en Waddenhaven Texel zie je veel fanatiekelingen die hun dag komen vullen op, aan of in het water. Tenslotte bekijk je in Oudeschild nog een molen. De Traanroeier was eerste molen die in Oudeschild werd gebouwd en de enige korenmolen die nog op het eiland is overgebleven. De Traanroeier stond eerder als pelmolen in Zaandam en werd in 1902 in Oudeschild geplaatst. De stellingmolen raakte al in 1935 buiten gebruik, maar tijdens een restauratie werd hij opgeknapt met twee koppels maalstenen met regulateurs. Om verval te voorkomen stelt een vrijwillige molenaar De Traanroeier regelmatig in bedrijf.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

67
67 (Noord-Holland, 1794HH, Oosterend, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

67
Jouw startpunt
Knooppunt 67
Noord-Holland
1794HH Oosterend
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Lancasterdijk
1794GT Texel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van W.S.V. Texel

W.S.V. Texel

Jachthaven
Geen foto van Waddenhaven Texel

Waddenhaven Texel

Jachthaven
Geen foto van De Traanroeier

De Traanroeier

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Het Noorden

Het Noorden

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 129284 | Toegevoegd op 2-8-2013 | Laatst gewijzigd op 29-1-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding