De Koog, De Waal en Oosterend.

Fietsroute 129274

Aangeboden door:

5722 199

Omschrijving

Het duingebied van Texel is een prachtig natuurgebied met duinen, bossen, heidevelden, kwelders en een uitgestrekte strandvlakte. De weidsheid van zee en strand, de prachtige bossen en het grote duinlandschap maken het Nationaal Park Duinen van Texel tot een prachtig gebied om te bezoeken. Het natuurgebied is 43 vierkante kilometer groot en vormt een zee van duinen zo ver je kunt kijken over de hele westkant van Texel. Texel is door de rust een ruimte een paradijs voor vele diersoorten: de gewone zeehond en de grijze zeehond hebben het prima naar hun zin langs de kustlijn, in de duinen huppelen de konijnen hazen waar hermelijnen jacht op maken en als je geluk hebt, zie je in de zee een witsnuitdolfijn zwemmen. Het zal je niet verbazen dat Texel ook vele verschillende vogelsoorten aantrekt: de rotgans, toendrarietgans, lepelaar, bergeend, smient, kievit en bonte strandloper zijn slechts enkele van de gevederde dieren die hun heil op het eiland komen zoeken. Vanaf het startpunt van de fietstocht bij Hotel Kogerstaete, doorkruis je de hele breedte van het eiland. Zo zie je veel verschillende kanten van het Texel, van het kleinste dorp dat het eiland heeft (De Waal) tot de plek waar de enige haven is die gebruikt wordt. Na bijna negen kilometer kom je bij molen De Kemphaan. Deze weidemolen werd gebouwd om een vogelreservaat onder water te zetten. De molen is eigendom van Vereniging Natuurmonumenten. Door een storm in de herfst van 2008 brak een wiek af en raakten meerdere wieken beschadigd. In de daarop volgende zomer is de molen geheel gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. De molen is een gemeentelijk monument en draait anno 2013 op vrijwillige basis. Vlakbij de oostkust van het eiland, in de Polder Zandkes, ligt een bescheiden monument. Op 1942 stortte op deze plek een Halifax bommenwerper neer, waarbij de hele bemanning , bestaande uit vijf Canadezen en drie Britten, omkwam. Ook molen Het Noorden is een leuke molen om te bekijken. Deze poldermolen staat even ten noorden van Oosterend. De molen is gebouwd om de noordoostelijke gebieden van het eiland te bemalen. In 1928 is de molen voorzien van stroomlijnwerken en drie schroefpompen voor een betere werking. De molen raakte rond 1964 buiten bedrijf en werd in 1970 eigendom van stichting De Hollandse Molen. Die heeft de molen gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt, zodat hij tegenwoordig op vrijwillige basis in bedrijf kan worden gesteld.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

20
20 (Badweg, 1796BB, Texel, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

20
Jouw startpunt
Knooppunt 20
Badweg
1796BB Texel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Badweg
1796AA Texel

Bezoekerscentrum Park Duinen van Texel

Ruijslaan
1796MV Texel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Monument Neergestorte Halifax Bommenwerper

Monument Neergestorte Halifax Bommenwerper

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Het Noorden

Het Noorden

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Kemphaan

De Kemphaan

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Diana, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 129274 | Toegevoegd op 2-8-2013 | Laatst gewijzigd op 23-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding