Het rondje in Texel

Fietsroute 129273

Aangeboden door:

7685 299

Omschrijving

Het toeristische Waddeneiland Texel is erg veelzijdig. Of je nu lekker wilt uitwaaien op het strand of wilt genieten van een grote diversiteit aan natuur; op Texel vind je het allemaal. Een groot deel van Texel bestaat uit natuurgebied met bijzondere planten en dieren en onder andere Nationaal Park Duinen van Texel laat je een bijzondere natuur zien, die uniek is in Nederland en zelfs voor Europa. In totaal is het gebied, dat in 2002 tot Nationaal Park werd aangewezen, ongeveer 43 vierkante kilometer groot en beslaat de duingebieden op de hele westkant van het eiland. Ook de stranden in het zuiden en in het noordelijke puntje van het eiland horen bij Nationaal Park Duinen van Texel. Eén van de prachtige deelgebieden die je gaat verkennen is De Slufter. Deze brede duinvallei staat in open verbinding met de Noordzee. Het zeewater loopt door kreken de Slufter in wanneer het vloed wordt. Door het zoute zeewater is het logisch dat hier veel zoutminnende planten groeien. Lamsoor kleurt de vlakte in juni paars en in oktober bloeit het zeekraal diep rood. Verder naar het noordwesten is een zoete, natte vallei ontstaan waar orchideeën in overvloed groeien. 
Op de meest noordelijke punt van Texel zie je Vuurtoren Eierland staan, die vernoemd is naar het voormalige eiland Eierland. Men begon met de bouw van de rode toren op een twintig meter hoge duin in 1863. De vuurtoren werd een jaar later ontstoken en is nog altijd in gebruik. Tot 1910 brandde hij op petroleum, tot werd overstapt op pharoline en uiteindelijk werd de toren aangesloten op het elektriciteitsnet. De vuurtoren kan tot en met de zesde verdieping beklommen worden, maar het lichthuis en het voormalige kantoor van de vuurtorenwachter zijn niet toegankelijk. Je kunt wel in het kantoor kijken door het raam vanaf het balkon. Wanneer je in Oosterend aankomt zie je ander historisch gebouw. In 1878 werd er in de noordelijke polder van Oosterend een molen geplaatst, genaamd Het Noorden, die de noordoostelijke gebieden van Texel te bemalen. In 1928 is de molen voorzien van stroomlijnwerken en drie schroefpompen voor een betere werking. De achtkante bovenkruier raakte rond 1964 buiten bedrijf en werd in 1970 eigendom van stichting De Hollandse Molen. Die heeft de molen gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt, zodat hij tegenwoordig op vrijwillige basis in bedrijf kan worden gesteld. Hij maalt dan het water rond in een circuit.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

21
21 (Boodtlaan, 1796BG, Texel, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

21
Jouw startpunt
Knooppunt 21
Boodtlaan
1796BG Texel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Paal
1796BG Texel

Oplaadpunt

Stappeland
1796BS Texel

Bezoekerscentrum Park Duinen van Texel

Ruijslaan
1796MV Texel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Het Noorden

Het Noorden

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Vuurtoren Eierland-Texel

Vuurtoren Eierland

Vuurtoren

De noordpunt van Texel was vroeger een apart eilandje: Eierlan...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Henk, Anders

op:

Gert-Jan

op:

Frank

op:

Huub, Anders

op:

"Leuke route, fietspad langs noordzee richting de Cocksdorp wel heel druk maar was op hemelvaartsdag."

 geplaatst op:

Leuk om bij cocksdorp even dijk over te gaan om bij het water te komen.Onderweg even stoppen bij de Slufter mooi uitzicht Afwisselend fietsen langs de kust en langs de waddendijk

Brand , Friesland

op:

"Hele mooie tocht !"

  op:

J.C.P, Anders

op:

Antoon, Anders

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 129273 | Toegevoegd op 2-8-2013 | Laatst gewijzigd op 25-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding