Rondje Den Burg

Fietsroute 129268

Aangeboden door:

5850 203

Omschrijving

Texel is een veelzijdig eiland dat voor elk wat wils biedt. Een groot deel van Texel bestaat uit natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Natuur die uniek is in Nederland en zelfs voor Europa. Het natuurgebied Waal en Burg is favoriet bij watervogels en onder meer orchideeën groeien hier weelderig. Richting Oosterend kom je door het glooiende, oude Texelse land. Historische elementen als tuinwallen en schapenboeten completeren hier een authentiek stuk van het eiland. Aan de oostkant van de route, bij Oudeschild, fiets je over de dijk langs de Waddenzee, uitkijkend over het water en begeleid door het trage geklots van de golven. De eerste stop op de route is natuur- en beeldentuin De Wije Blick in De Koog. Het landgoed telt 8900 hectare. De klassieke rozentuin is sprookjesachtig mooi, er is een ecologische tuin, maar ook een hoogstamboomgaard, een kas met bloemen, een moestuin met oude groentenrassen, vaste planten-borders, een heidetuintje en een Hollandse wijngaard. De tuin wordt gesierd door schitterende vijverpartijen en er staat nog een echte, oude bijenstal. De Waddenhaven Texel in Oudeschild is de enige nog bruikbare haven van Texel en is herkenbaar aan de vier windmolens die hoog boven de haven uit torenen. De haven heeft 250 ligplaatsen en een winkel waar je kunt voorzien in je eerste levensbehoeften. Schapenkaas en Texels bier zijn verder op te vinden. In Oudeschild is ook een 1902 geplaatste korenmolen te bezichtigen. De Traanroeier stond eerder als pelmolen in Zaandam . Het was de eerste molen die in Oudeschild werd gebouwd en de enige korenmolen die nog op het eiland is overgebleven. De stellingmolen raakte al in 1935 buiten gebruik, maar tijdens een restauratie werd hij opgeknapt met twee koppels maalstenen met regulateurs. Om verval te voorkomen stelt een vrijwillige molenaar De Traanroeier regelmatig in bedrijf. Op Texel zijn vier Lancaster bommenwerpers gecrasht. Voor elk van deze toestellen is een Monument Neergestorte Lancaster bommenwerper opgericht. Tijdens je tocht kom je langs de plek bij Den Burg waar een bommenwerper ter aarde stortte. Het gedenkteken bestaat uit een steen en een plaquette.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

70
70 (1796NL, Texel, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

70
Jouw startpunt
Knooppunt 70
1796NL Texel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Pelikaanweg
1796NT Texel

Bezoekerscentrum Park Duinen van Texel

Ruijslaan
1796MV Texel

VVV Texel

Emmalaan
1791DK Texel
0222 31 47 41
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Natuur- en beeldentuin De Wije Blick

Natuur- en beeldentuin De Wije Blick

Park en tuin

Aangelegde (botanische) tuinen op de mooiste locaties. Boordel...

Meer informatie
Geen foto van De Traanroeier

De Traanroeier

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Monument Neergestorte Lancaster Bommenwerper

Monument Neergestorte Lancaster Bommenwerper

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van Waddenhaven Texel

Waddenhaven Texel

Jachthaven

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Monique

op:

Marianne

op:

Jan Willem, Anders

op:

Rob

op:

Arie, Utrecht

op:

J.C.P, Anders

op:

Monique

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 129268 | Toegevoegd op 2-8-2013 | Laatst gewijzigd op 21-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding