Rondje Valkenswaard

Fietsroute 129266

Aangeboden door:

3734 55

Omschrijving

Tussen de plaatselijke ondoorlatende leemlagen en oerbanken op de dekzandrug van de Groote Heide lagen vroeger grote vennen als het Karperven en het Groot Huisven. Doordat de heide werd ontgonnen als landbouwgebied, verdwenen deze mooie poelen, maar zij hebben hun contouren achtergelaten in de vorm van de percelen in het gebied. Nog altijd zijn klokjesgentiaan en kleine zonnedauw te vinden in laagtes en aan de oevers van overgebleven, kleinere vennen. Op de drogere gronden staan klein warkruid, kruipbrem of droog eiken-berkenbossen.

Ook Valkenhorst biedt de nodige afwisseling. Dit landgoed omvat de bossen van de Heezerhoeve, waarin vennetjes te vinden zijn met zonnedauw en veenpluis, maar staat vooral bekend om de visvijvers, die sinds 1900 werden uitgegraven. Hier kweekte men vroeger karper, pootvis en hondsvis. Die vissen trokken veel vogels aan, waarvan de meest opvallende de zilverreiger is. Het heuvelachtige gedeelte van landgoed Valkenhorst is de Spinsterberg, begroeid met naaldbos dat deels op stuifzand werd aangeplant. In de vennen op en rond de Spinsterberg zwemt de internationaal bedreigde soort speerwaterjuffer. Vanaf 1999 kan je er ook oog in oog komen te staan met de Schotse hooglanders, die op een natuurlijke manier de heide onderhouden.

En alsof dat nog niet genoeg is, kom je door het Leenderbos, waar zandverstuivingen en bomen het gebied sieren. De beekdalen van de Tongelreep en de Strijper Aa omringen het gebied en in het bos zie je nog regelmatig heiderestanten en wat vennen. Het Leenderbos is een typisch productiebos, ontstaan doordat de heide niet meer rendabel was voor de landbouw. Toch staan natuur en recreatie hoog in het vaandel, de bossen worden steeds gevarieerder en steeds meer bosdieren weten hun weg er naar toe te vinden.

Anderhalve kilometer verder ligt een mooie oude onderslag watermolen. De Stevertse Molen ligt aan een brug over de Run en maalde vroeger graan. De oudste vermelding van deze molen, toen wellicht nog Nedermolen genoemd, werd gevonden in 1340, maar waarschijnlijk stond hij toen een paar honderd meter verder aan de waterloop. In 1702 verwoestten Spaanse en Franse troepen de molen tijdens de Spaanse Successieoorlog, maar de Stevertse Molen verrees opnieuw en werd in 1743 gerenoveerd. Ook in 1868 werd er ingrijpend onderhoud gepleegd en nadat er door de jaren heen geïnnoveerd werd, maalde de molen vanaf 1942 uiteindelijk niet meer op waterkracht.

Met het stenen Bevrijdingsmonument Borkel en Schaft wordt herinnerd dat op deze plek Britse bevrijders en de bevolking van Valkenswaard in contact met elkaar kwamen in 1944. De steen staat op een stenen verhoging waaraan een plaquette is bevestigd.

In hetzelfde dorp zie je ook de molen St. Antonius Abt, die vanaf 1865 in Borkel en Schaft staat. De stenen bovenkruier was een beltmolen waar rogge en boekweit werden gemalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een deel van de molen als veldhospitaal gebruikt, maar na de oorlog werd de molen volledig ingezet om zijn oude functie te vervullen. Naast de molen is een heemtuin aangelegd, waarin traditionele Kempense boerderijkruiden en –groenten in staan.

De laatste historische molen is weer een onderslag watermolen. Dit is de Waalrese molen, ook wel Volmolen genaamd. De geschiedenis van de molen gaat al terug tot aan 1350, toen de Abdij van Echternach nog de eigenaar van het bouwwerk was en de Volmolen gebruikte als korenmolen. De molen heeft de tand des tijds eeuwenlang weten de doorstaan, maar werd in 1962 dan toch verwoest door een storm. Architect Ad van Empel herbouwde de molen, waarvan het westelijke deel in 1992 werd opgeleverd, maar het oostelijke deel dat in 1994 herbouwd werd, ging een jaar later al ten onder aan een brand. Tegenwoordig wordt de molen ingezet ten behoeven van elektriciteitsopwekking.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

7
7 (Nedermolen, 5524KG, Steensel, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

7
Jouw startpunt
Knooppunt 7
Nedermolen
5524KG Steensel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Locht
5504RP Eersel

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Volmolen

Volmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Bevrijdingsmonument Borkel en Schaft

Bevrijdingsmonument Borkel en Schaft

Monument

Oorlogsmonument uitgebreid met enkele bijzonderheden van histo...

Meer informatie
Geen foto van St. Antonius Abt

St. Antonius Abt

Windmolen

In 1987 werd de molen verkocht aan de gemeente Valkenswaard, d...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 129266 | Toegevoegd op 2-8-2013 | Laatst gewijzigd op 1-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding