Nederweert, Weert

Fietsroute 128198

Aangeboden door:

6701 97

Omschrijving

Weert, of Wieërt zoals de Limburgers het noemen, is “de Poort van Limburg”. De plaats, die in 1414 stadsrechten kreeg, ligt op de grens van Noord-Brabant en België. De route loopt een groot deel door natuurgebied Kempen-Broek. Dit gebied heeft een mysterieuze geschiedenis van smokkelaars en bokkenrijders. Nu is dit gebied de leefruimte van watersnuffels, platbuiken en viervlekjes. Kempen-Broek is grenzeloos veelzijdig.

Bij een fietstocht door Weert kan je Nederweert niet overslaan. In de loop van de veertiende eeuw scheidde het plaatsje zich af van Weert en kreeg het voor het eerst een eigen schepenbank en heerlijkheid. In de middeleeuwen behoorde Nederweert tot het Prinsbisdom Luik en toen de Vrede van Utrecht in 1713 een einde maakte aan de Spaanse successieoorlog en Nederweert bij Nederland indeelde, waren de inwoners daar helemaal niet blij mee. In 1794 werd Nederweert veroverd door Napoleon, maar toen hij viel werd de inmiddels benoemde gemeente Nederweert ingedeeld bij de provincie Limburg, waar het nog altijd bij hoort.

De route loopt langs de Waterkrachtcentrale Sluis 15 in Roeven, een buurtschap in de gemeente Nederweert. De centrale werd in 1919 gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat om elektriciteit op te wekken voor Sluis 15 en de nabijgelegen dienstwoningen. De centrale werd in 1949 stilgelegd, maar na een opknapbeurt in 1993 werd het pand een rijksmonument. Anno 2013 wekt de blokvormige centrale groene stroom op.

Een paar honderd meter verder kan je de molen Windlust bezoeken, als je hiervoor tenminste een afspraak hebt gemaakt. De beltmolen werd in 1872 gebouwd, maar liep hevige schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duitse troepen staken de molen in 1944 in brand en de molen bleef beschadigd staan, tot in 1979 een notariskantoor het gebouw kocht en liet restaureren. In 1993 waren de herstelwerkzaamheden klaar en was de molen maalvaardig gemaakt. Sinds de gemeente in 2001 de molen heeft gekocht, wordt er met één koppel maalstenen op vrijwillige basis graan met de Windlust gemalen. Tevens wordt deze molen gebruikt als olieslagmolen.

De tweede en laatste prachtige molen die je kunt bekijken is de St. Anna in Weert. De korenmolen uit 1911 werd gebouwd met onderdelen uit de gesloopte Clercxmolen, zodat boeren uit de omgeving niet meer zo ver hoefden te reizen om hun graan te laten malen. De molen werd ook uitgerust met een zuiggasmotor, zodat de werkzaamheden konden doorgaan wanneer het windstil was. In 1931 werd de molen vernoemd naar de vrouw van de molenaar Clijsters die Anna heette en naar Sint-Anna en de molen werd tot halverwege de twintigste eeuw gebruikt. Wanneer de molen draait, kan je binnen een kijkje gaan nemen hoe de molen gerestaureerd is en met één koppel maalstenen zijn werk doet.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Waterkrachtcentrale Sluis 15 (Roeven, 6031RN, Nederweert, Limburg, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Waterkrachtcentrale Sluis 15
Roeven
6031RN Nederweert
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Kraan
6031RZ Nederweert

Watertap: gratis water voor onderweg

Laarderschans
6003MC Weert

VVV Weert in de Bruna

Markt
6001EJ Weert
0495 53 42 11

weert

Stationsplein
6001 CH Weert

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Eetcafé De Prairie

Eetcafé De Prairie

Restaurant

Eetcafé de Prairie is gelegen aan de rand van het Limburgse do...

Meer informatie
Restaurant Diverso

Restaurant Diverso

Restaurant

Bij Restaurant Diverso in Nederweert proef je meteen dat de ei...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Waterkrachtcentrale Sluis 15

Waterkrachtcentrale Sluis 15

Waterradmolen

Deze waterkrachtcentrale werd in 1919 gebouwd in opdracht van ...

Meer informatie
Geen foto van Molen Windlust

Molen Windlust

Windmolen

Deze windmolen werd in 1872 gebouwd in Nederweert. Door de eeu...

Meer informatie
Geen foto van St. Annamolen

St. Annamolen

Windmolen

In de buurt van de Dijkerakker staat de korenbeltmolen Sint An...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Freek

geplaatst op:

Beste mensen van route.NL ik heb een route offline gedownload 37,7 km gestart bij knooppunt 81, en toen op weg ging heel goed tot ik bij een mooie molen kwam en daar een leuke foto van genomen had, en toen weer veder, maar dan keek ik op de route app tot mijn verbazing was in eens de route om gekeerd, dat was raar naar zo’n 15 km, ik ben gewoon door gereden tegen de pijlen in, ik moest toen rechtsaf van de route app en daar stond een bordje en een klein stukje verderop zij de app dat ik naar de route toe moet gaan, er stonden blauwe strepen op de route app toen naar links maar geen route te vinden meer, ik keek toen op de kaart van de app en zag zo’n 5a6 km verder beginregel de route weer, alles met alles was het wel mooi maar ik heb geen 37 km maar 45 km mijn vrouw was zo moe geworden dat het haast niet meer ging, ik wil u dat even melden dat het niet klopt, ik heb zelf een Garmin ik fiets heel veel op de racefiets, en nu voor het eerst de app van u gebruikt, ik vind het maar niks als het niet werkt, ik heb de app voor mijn vrouw dat ze op mooie routes reed, met een groet Freek de oude. Ik hoop dat u daar aan wat heeft wat ik heb geschreven.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 128198 | Toegevoegd op 26-7-2013 | Laatst gewijzigd op 30-10-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding