Eygelshoven, Kerkrade

Fietsroute 128196

Aangeboden door:

4419 30

Omschrijving

Bekende, grotere steden bruisen in Limburg! Heerlen is één van de grootste gemeentes van Limburg. Van oudsher was Heerlen een redelijk geïsoleerd doordat er geen goed aan- en afvoerwegen waren en de stad lag daarmee verscholen tussen de heuvels. De stad was zelfvoorzienend en haalde veel inkomsten uit de mijnbouw. Pas in 1896 kreeg Heerlen een station en aansluiting op het Nederlandse spoornet, waarmee de stad werd ontsloten voor de omgeving. Door een florerende handel is het plaatsje uitgegroeid tot de stad die het nu is.

Ook Kerkrade is een leuke stad om eens sfeer in te gaan snuiven. Het heeft een veelbewogen geschiedenis met drie landen en heeft zowel bij Duitsland als bij België en Nederland gehoord. Van oorsprong was de grond waar Kerkrade op ontgonnen is al Nederlands gebied. Als onderdeel van ’s-Hertogenrode heeft Kerkrade van 1815 tot 1816 bij Pruisen gehoord, want in 1815 werd de zelfstandige heerlijkheid aan die grensstad toegewezen. Nadat Kerkrade zich afsplitste en weer van Nederland werd, riep België zijn onafhankelijkheid uit en claimt het grondgebied van Kerkrade. Pas in 1839 wordt het stadje teruggegeven aan Nederland, als met het Verdrag van Londen België internationaal erkend wordt als onafhankelijk land.

De route gaat van start bij Camping De Watertoren, waar je gratis je auto kunt parkeren bij aankomst. Je fietst hier vandaan in zuidelijke richting.

Je fietst wat verder en komt Landgraaf binnen, dat voor veel mensen bekend is van zijn grote skihal en het jaarlijkse Pinkpopfestival. Neem een paar uur de tijd om te gaan genieten van de schitterende planten en stijlen in de Wereldtuinen Mondo Verde. De tuinen vormen een schitterend attractiepark van 25 hectare compleet met dieren. In de Tropenhal is het altijd meer dan 20 graden Celsius en de Italiaanse, Marokkaanse, Chinese, Japanse, Russische, Engelse en de Portugese tuinen zijn oogstrelend mooi. Er is ook een soort woestijn aangelegd, die in scherp contrast staat met de Moorse tuin, waar waterbassins en fonteinen de boventoon voeren.

Een paar honderd meter van de ingang van Mondo Verde staat de Strijthagermolen. Deze watermolen uit 1617 kreeg in 1700 zijn huidige vorm toen hij werd herbouwd. Het waterrad wordt aangedreven door water uit de stuwvijver bij het kasteel Strijthagen en dat is ook niet verwonderlijk, want oorspronkelijk hoorde de molen bij het kasteel. Er worden regelmatig demonstraties gegeven bij de middenslag watermolen.

Je stapt na je bezoek aan de molen en de tuinen weer op de fiets om naar het historische kasteel ’s-Heeren Anstel te fietsen. Het complex bestaat uit twee haaks op elkaar staande economiegebouwen rond een mooi voorplein. Als je goed kijkt zie je de sporen van een oude gracht die inmiddels gedempt is. Onder de rechtervleugel is een schitterende kelder gebouwd met adembenemend mooie gewelfkappen tussen de gordelbogen van baksteen.

De laatste bezienswaardigheid van de tocht is de Baalsbruggermolen, die ooit bij de Abdij Rolduc hoorde. In de achttiende eeuw werd de molen gebruikt als korenmolen die rogge en tarwe maalde, maar er werd ook olie mee geslagen. De raderen van de oliemolen hingen vooraan tegen de gevel en die van de olie- en tarwemolen draaiden op een eigen waterkanaal. Halverwege de negentiende eeuw zijn die laatste twee afgebroken. Wateroverlast vernielde in 1916 het overgebleven waterrad. In dat jaar werd er een turbine geplaatst. Sinds 1967 is de molen een rijksmonument.

Teruggekomen bij de camping, adviseren we je een verblijf. Het is prachtige locatie om in alle rust te genieten van de natuur en lekker te ontspannen. Zo kun je gezellig wat drinken in de kantine, lekker mensen kijken op het terras of heerlijk genieten in de zon aan het zwembad. De camping beschikt ook over een luxe sanitairgebouw, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de hygiëne. We raden je aan om je caravan of je tentje op de camping op te zetten, zodat je de volgende dag uitgerust op pad kunt en ook route 128195 kunt gaan fietsen.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Camping de Watertoren en fietsterras Bei os op de camping (Kerkveldweg, 6374 LE, Landgraaf, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Camping de Watertoren en fietsterras Bei os op de camping
Kerkveldweg
6374 LE Landgraaf
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Hovenstraat
6374GD Landgraaf

Übach-Palenberg

Bahnhofstraße
52531 Übach-Palenberg

Rathaus Übach-Palenberg

Rathaus Übach-Palenberg
52531 Übach-Palenberg
+49 (0)2451 - 979 1027
Stuur een mail

Püttchen
Geilenkirchen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/campings019.png

Camping de Watertoren en fietsterras Bei os op de camping

Camping

Camping de Watertoren ligt in de natuurrijke omgeving van Land...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van s -Heeren Anstel

s -Heeren Anstel

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie
Geen foto van Wereldtuinen Mondo Verde

Wereldtuinen Mondo Verde

Park en tuin

Aangelegde (botanische) tuinen op de mooiste locaties. Boordel...

Meer informatie
Geen foto van Strijthagermolen

Strijthagermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van Baalsbruggermolen

Baalsbruggermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jack

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 128196 | Toegevoegd op 26-7-2013 | Laatst gewijzigd op 8-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding