Omschrijving

Midden in de Belgische Kempen iets ten noorden van Hasselt, ligt het dorpje Houthalen. In de omgeving zijn door de jaren heen enkele archeologische vondsten gedaan en het dorp zelf heeft een rijke historie. De parochie van Houthalen bestond vermoedelijk al voor 1223 en is daarmee een van de oudste in de omgeving. In de middeleeuwen behoorde het dorp tot het domein van de Graven van Loon. In de omgeving is voornamelijk landbouwgrond te vinden en een prachtige oude steenkoolmijn uit 1938. Deze streek is rijk aan veel groen en door de Houthalenberg en de Bolderberg is het landschap vrij heuvelachtig. Het is een pittige klim naar de top van de ongeveer zestig meter hoge Bolderberg, een getuigenheuvel die bedekt is met een laag ijzerzand, keien en bossen. Een groot deel van de berg behoort tot Kasteel Vogelsanck, terwijl het andere door beheerder Limburgs Landschap is ingericht als natuurreservaat. Dit gebied is een onderdeel van de grotere Laambeekvallei en beslaat bijna 70hectare aan groen. Onder andere de Gust Claesheide, die ook op de Bolderberg ligt, hoort hier bij. In de oost-westrichting is de Bolderberg nog redelijk vlak en fietsvriendelijk, maar naar het noorden toe is Bolderberg steil en wordt het bedwingen van de heuvel een uitdaging. Aan de voet van die helling liggen de vijvers van Terlaemen, die bij kasteel Terlaemen horen. Het is lastig om de top te bereiken, maar wie doorzet wordt beloond met een prachtig uitzicht: onder aan de steil aflopende heuvel vind je gebiedjes met natte heide en hoogveen. Veenpluis, beenbreek en gagel groeien hier en de boomkikker leeft in het kwelwater.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Toerisme Houthalen-Helchteren (Pastorijstraat, 3530, Houthalen-Helchteren, Limburg, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Toerisme Houthalen-Helchteren
Pastorijstraat
3530 Houthalen-Helchteren
Plan route naar startpunt

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

VVV-Toerisme Houthalen-Helchteren

Toerisme Houthalen-Helchteren

Bezoekerscentrum

VVV-Toerisme Houthalen-Helchteren is hét informatiekantoor voo...

Meer informatie
La Reine Sucrée

La Reine Sucrée

Fietscafe

La Reine Sucrée is een gezellig tuinterras net iets buiten Hel...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Meylandt

Meylandt

Kasteel

Kasteel Meylandt is een versterkt bouwwerk dat voor het eerst ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Mooie route"

 geplaatst op:

Mooie route langs rustige fietspaden

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 128122 | Toegevoegd op 25-7-2013 | Laatst gewijzigd op 1-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding