Lummen, Paal en Schaffen

Fietsroute 128120

Aangeboden door:

1734 20

Omschrijving

Verken één van de grootste natuurgebieden in Vlaanderen, waar zeldzame planten en dieren in alle rust kunnen leven. De Vallei van de Zwarte Beek ligt ten noorden van het plaatsje Lummen en beslaat ongeveer 1500 hectare. Tussen de bomen weerklinkt het geroffel van de zwarte specht en het gefluit van de boomleeuwerik en de blauwborst. De watersnip leeft aan de oevers van de Zwarte Beek, de Winterbeek en de Oude Beek. Deze watertjes zoeken kronkelend hun weg door bossen en moerassen, maar ook door hooi- en weilanden. Om dichtgroei van het gebied te voorkomen, maar om een natuurlijk manier van onderhoud te gebruiken, worden fjordenpaarden en Schotse Angus-Aberdeens ingezet om het gebied kort te wieken. De diversiteit in het gebied heeft als oorzaak dat het op het kruispunt van drie verschillende streken ligt, net als het plaatsje Lummen zelf. Geografisch gezien heeft het gebied kenmerken van het Hageland, Haspengouw en de Kempen. Er heerst een gemoedelijke, rustieke sfeer en de landelijke omgeving zorgt er voor dat je heerlijk kunt ontspannen. De route voert je langs Ruïne Sint-Jan de Doperkerk. Deze kerk werd in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd van ijzerzandsteen, maar werd tijdens de godsdienstoorlog die woedde van 1578 tot 1580 verwoest. De ruïnes zijn beschermde monumenten. Het koor, de scheiboog tussen koor en transept, een overblijfsel van het transept en een stuk sacristie worden bedekt met een dikke laag klimop, waardoor de ruïne er prachtig bij staat.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

303
303 (Laarstraat, 3550, Heusden-Zolder, Vlaanderen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

303
Jouw startpunt
Knooppunt 303
Laarstraat
3550 Heusden-Zolder
Plan route naar startpunt

Truck parking

Industrieweg
3550 Heusden-Zolder

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Ruine Sint-Jan de Doperkerk

Ruine Sint-Jan de Doperkerk

Ruïne

Resten van oude gebouwen die kenmerkend zijn in de geschiedenis.

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 128120 | Toegevoegd op 25-7-2013 | Laatst gewijzigd op 25-12-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding