Rondje Den Haag

Fietsroute 128107

Aangeboden door:

5734 148

Omschrijving

Bereid je voor op een dagje lekker uitwaaien aan de kust en het levendige Den Haag opzoeken. De hoofdstad van de provincie Zuid-Holland is de tweede grootste stad van Nederland en vormt ook het kloppend hart van onze politiek. Ook al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, toch vervult de stad voor een groot deel wel die rol. De meeste ambassades en ministeries zijn in deze stad gevestigd, maar Den Haag staat ook bekend als centrum voor de internationale rechtspraak en vredespolitiek. In dat opzicht kan de stad zich meten met internationale grootheden als New York en Genève. Om die reden heeft de gemeente Den Haag in 2012 het motto “vrede en recht” toegevoegd aan het gemeentewapen.

Scheveningen is een badplaats bij Den Haag. Het dorp staat vooral bekend als kuststreek waar men in de zomer veel toerisme heeft. Het meest karakteristieke deel van Scheveningen vind je bij en achter de Oude Kerk. Scheveningen is in de loop der jaren een aantal keer door stormvloeden geteisterd, dit is ook de reden dat de kerk aan de rand van het dorp staat, in plaats van in het midden, waar deze zich oorspronkelijk bevond.

Tijdens deze tocht kan je leuke museums bezoeken waar je langs komt en prachtige gebouwen bekijken. Muzee Scheveningen ligt dicht bij het hotel. Hier zijn natuur en cultuur op een leuke, laagdrempelige manier samengebracht en kom je alles te weten over het leven van, op en in de zee.

Je fietst zestien kilometer door het gezellige Den Haag en zoekt je weg naar Rijswijk, waar landgoed Te Werve op je ligt te wachten. Het terrein is deels aangelegd op een voedselarme strandwal van 5000 jaar oud is en deels op een voedselrijke bodem van veen, zand en klei. In het park op het landgoed staan stinsenplanten zoals sleutelbloem, lenteklokje, bosanemoon, daslook en Italiaanse aronskelk. Je ziet er ook af en toe paarse schubwortel. Verschillende tuintypes komen er terug, van een Engelse landschapstuin tot een varentuin en een bostuin. Er is veel water op het terrein, waardoor vogels goed de weg vinden naar Te Werve en in de vochtige bodem schieten veel paddenstoelen uit de grond.

Het huis dat bij het landgoed hoort werd al in 1280 gebouwd. Gedurende de eeuwen werd het huis verbouwd en uitgebouwd ten behoeve van particuliere bewoning, maar in zeventiende en achttiende eeuw werd het een toevluchtsoord voor katholieken, die in die tijd hun geloof nog niet in het openbaar mochten belijden. In de achttiende eeuw raakte het huis in verval en werd de gracht gedempt, maar in 1824 werd het pand weer omgebouwd tot herenhuis. Bij het huis hoort een duiventoren waarschijnlijk in 1448 werd gebouwd. Dit is het enige element op het landgoed, met uitzondering van bepaalde onherkenbare delen in de muren, dat uit de middeleeuwen dateert.

In het hart van Rijswijk is in een statig herenhuis dat aan het einde van de achttiende eeuw gebouwd werd en het Tollenshuis heet, Museum Rijswijk ondergebracht. Het museum werd in 1940 opgericht als oudheidkundig museum op een andere locatie. Omdat de collectie als snel groeide werd er gezocht naar een ander onderkomen en in 1970 verhuisde het museum naar zijn huidige locatie. Je kunt in het museum historische voorwerpen bekijken, maar ook schilderijen, tekeningen en prenten. Er is ook een tentoonstelling over de naamgever van het pand: de dichter Hendrik Tollens.

De volgende stop is de Laakmolen, die in het Laakkwartier staat. De molen wordt omringd door bomen en hoge gebouwen en is een vreemde eend in de bijt tussen al die moderne panden. Doordat de wind er niet goed bij kan, staat de grondzeiler meestal stil. De achtkante poldermolen uit 1699 werd gebouwd op de restanten van een eerdere molen. Sinds 1966 staat de Laakmolen op de monumentenlijst, maar in 1982 brak er een brand uit die de molen zwaar beschadigde. Tegen het einde van de restauratie in 1985 ging er opnieuw een deel van de molen in vlammen op. Toch werd de molen weer hersteld.

Je fietst verder naar Huis ten Bosch. Dit prachtige paleis, dat het woonverblijf is van Prinses Beatrix, staat in de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Het paleis werd gebouwd in de 1645 als zomerverblijf voor Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms, die ook eigenaar zijn geweest van Paleis Noordeinde. Ook Paleis Huis ten Bosch viel in handen van de Fransen maar toen Nederland in 1815 een monarchie werd, werd Huis ten Bosch weer woonhuis van de Oranjes en ging Koning Willem I er wonen. Bijna werd het paleis in de Tweede Wereldoorlog afgebroken omdat de Duitse bezetters een tankgracht wilden aanleggen om Den Haag te verdedigen, maar dit kon ternauwernood voorkomen worden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Visrestaurant De Dagvisser (Doctor Lelykade, 2583 CM, Den Haag, Zuid-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Visrestaurant De Dagvisser
Doctor Lelykade
2583 CM Den Haag
Plan route naar startpunt

VVV Scheveningen in boekhandel Scheveningen

Keizerstraat
2584 BC Den Haag
070 322 95 58
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Zeekant
2586AK Den Haag

Oplaadpunt

Gevers Deynootweg
2586ED Den Haag

Bezoekerscentrum Binnenhof

Korte Vijverberg
2513 AB Den Haag

BINKBIKES

Herengracht 56A
2511 EJ Den Haag
+31 (0)704 06 22 01
Stuur een mail

den haag centraal

Centraal Station
2595DB Den Haag

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Visrestaurant de Dagvisser

Visrestaurant De Dagvisser

Restaurant

Al sinds 1996 is Visrestaurant De Dagvisser, hét visrestaurant...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Laakmolen

Laakmolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Museum Rijswijk

Museum Rijswijk

Museum
Geen foto van Watertoren

Watertoren

Watertoren

Torenachtig gebouw met bovenin een waterreservoir of watertank

Meer informatie
Geen foto van Huis te Werve

Huis te Werve

Kasteel

Huis Te Werve is een monumentale buitenplaats dat in een besch...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

W

op:

Melissa

geplaatst op:

Prachtige afwisselende route. Niet alle bordjes zijn goed zichtbaar of frequent aanwezig

"Mooie route maar onduidelijk aangegeven"

 geplaatst op:

Hele leuke route door allerlei stukjes van den haag en omgeving. Route 2x gefietst, 1e keer helemaal verkeerd gereden doordat ik het met de bordjes probeerde. 2e keer met de navigatie, ging veel beter!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 128107 | Toegevoegd op 25-7-2013 | Laatst gewijzigd op 26-9-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding