Rondje Varsseveld en Aalten

Fietsroute 128084

Aangeboden door:

7573 112

Omschrijving

Het kleine dorpje Varsseveld telt slechts zesduizend inwoners. Waarschijnlijk was deze plek al erg vroeg bewoond; in de omgeving werden vondsten gedaan van rendierjagers en nederzettingen die handelden met de Romeinen in de Romeinse tijd. De naam Wazovelde, de oorspronkelijke naam van Varsseveld, dook al op in een akte uit 823. Bij VVV Varsseveld, dat het begin en einde van je tocht vormt, kan je alle informatie vinden over het gezellige dorp en de bezienswaardigheden in de omgeving, maar onze route leidt je ook langs een paar bijzondere plekken. Na iets minder dan tien kilometer zie je de Teunismolen, die in 1822 werd gebouwd. De molen droeg eerder de naam “De Haan”, maar in de volksmond werd de molen vernoemd naar een nabijgelegen boerderij die “Het Teunishuis” heette. Langzaam verbasterde zo de oorspronkelijke naam van beltmolen. De korenmolen wordt nog regelmatig in bedrijf gesteld, hoewel het graan op vrijwillige basis wordt gemalen. Het malen gebeurt met één koppel maalstenen. Wanneer je 23 kilometer hebt gefietst ben je ongeveer op de helft van de route en kom je Theetuin Rensink tegen. De oude boerderij is al sinds 1650 in het bezit van de familie Rensink en tot 1940 heeft er altijd wel een telg van dat geslacht gewoond. In dat jaar werd er een nieuwe boerderij op een paar honderd meter afstand gebouwd, maar sinds 1980 wordt de oude boerderij weer bewoond door een nazaat van de familie. Je wordt in een familiaire, hartelijke sfeer welkom geheten bij de Theetuin en kunt achter boerderij genieten van het Achterhoekse coulisselandschap en een tuin van 1600 vierkante meter waarin veel verschillende hosta’s, vaste planten, bolgewassen, heesters en bomen zijn geplant. Hierin zijn verschillende tuinkamers aangelegd, dus je kunt heerlijk ontspannen terwijl je geniet van een kopje koffie of thee met gebak. Ook voor een lunch of een lekkere ijscoupe ben je bij de familie Rensink aan het goede adres. Het is ook leuk om even van je fiets te stappen om Boerderijmuseum De Neeth in Aalten te gaan bekijken. Sinds 2000 kan je hier zien hoe de Achterhoekse bevolking vroeger leefde en werkte. Er is een leuke collectie met een boerenkeuken, klederdracht van tussen 1850 en 1950, een slaapkamer uit de jaren dertig van de twintigste eeuw en een expositie over de geschiedenis van het melken. Tevens zijn er allerhande kleine en grote landbouwwerktuigen te bewonderen en organiseert het museum leuke activiteiten, waaronder huifkartochten en klootschieten.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats centrum (Hovenstraat, 7051CV, Oude IJsselstreek, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats centrum
Hovenstraat
7051CV Oude IJsselstreek
Plan route naar startpunt

varsseveld

Spoorstraat
7051CE Oude IJsselstreek

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Theetuin Rensink

Theetuin Rensink

Fietscafe

Gelegen aan het mooiste fietsweggetje van Aalten vindt u Theet...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Teunismolen

Teunismolen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Boerderijmuseum De Neeth

Boerderijmuseum De Neeth

Museum

Dit museum is gevestigd in een uit 1910 daterende schuur. Je k...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Leuke en mooie route. Met een gezellig thee huis onderweg"

  op:

Ineke

op:

"Mooie fietstocht!"

  op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 128084 | Toegevoegd op 25-7-2013 | Laatst gewijzigd op 22-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding