Tongerlo, Kinrooi en Bocholt

Fietsroute 127242

Aangeboden door:

2709 27

Omschrijving

Een grensoverschrijdende route, die je naar de leukste en mooiste plekjes rondom het grensgebied van Nederland en België voert. Wie rust en ruimte zoekt, maar toch niet helemaal afgesloten wil zijn van de bewoonde wereld, komt tijdens deze fietstocht volop aan zijn trekken.Ten zuiden van Weert kom je op de Altweerterheide, waar je enkele boerderijen aantreft die hier in de twintigste eeuw werden gebouwd. Het gebied is dus pas redelijk laat ontgonnen. Het dorpje Altweerterheide is nog steeds niet groot, er wonen enkele tientallen gezinnen.

Ook het Stramprooierbroek dat over de grens bij Kinrooi en Bree ligt is een mooi landschap. Het is een overblijfsel van wat ooit een gigantisch stroommoeras was. Natte graslanden en open moeraszones worden afgewisseld met elzenbroekbossen, wilgenstruwelen en eikenbossen, waar de natuur zijn gang kan gaan en verruigt. Plaatselijk vind je kleine heiderestantjes terug, Kleurige dagvlinders zoals het bont dikkopje, de kleine ijsvogelvlinder en de grote weerschijnvlinder fladderen hier vlijtig in het rond en je ziet er verschillende soorten libellen: de vroege glazenmaker, de glassnijder en de gevlekte glanslibel.

Je komt onderweg langs een oude watermolen in Stramproy. De Broekmolen werd in 1738 gebouwd als onderslag watermolen. De molen staat op een landgoed, waar ook een grote boerderij op stond. Met behulp van de kracht van de Aabeek maalde de molen graan met behulp van drie koppels maalstenen. In 1868 werd de molen verbouwd en kreeg hij zijn huidige vorm en uiterlijk. Tot halverwege de twintigste eeuw bleef de molen in bedrijf, maar toen hij stil kwam te staan raakte hij in verval. Een particuliere partij kocht de molen in 1971 en liet de Broekmolen opknappen. De draaivaardige molen kan niet meer malen omdat de maalstenen te ver versleten zijn, maar de molen kan wel bezocht worden op afspraak.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

12
12 (Keyartstraat, 3960, Bree, Limburg, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

12
Jouw startpunt
Knooppunt 12
Keyartstraat
3960 Bree
Plan route naar startpunt

Opitter

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Crossmoor

Crossmoor

Restaurant

Crossmoor is een golfterrein, maar iedereen is hier welkom. He...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Geen foto van Broekmolen

Broekmolen

Waterradmolen

Langs de Aa-beek op de Nederlands-Belgische grens in Stramproy...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 127242 | Toegevoegd op 19-7-2013 | Laatst gewijzigd op 25-10-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding