Denekamp, Brecklenkamp en Noord Deurningen

Fietsroute 127198

Aangeboden door:

5750 140

Omschrijving

Dicht bij de grens met Duitsland is het Twentse landschap prachtig. Denekamp is één van de grootste dorpen in de regio. Rond de vijftiende eeuw was het nog een klein dorpje dat amper honderd huizen telde, die aan de enige dorpsstraat stonden. Men was er gelovig en ging naar de Sint Nicolaaskerk, die in de dertiende eeuw werd gebouwd van Bentheimer zandsteen. De kerktoren is later aangebouwd. Nog altijd vormt de kerk het centrum van het dorp en speelt het rooms-katholieke geloof nog een relatief grote rol voor de inwoners van Denekamp. Zo wordt er vasthouden aan traditionele Paasgebruiken: het ‘eiergaddern’ op Palmzondag en op Paaszaterdag wordt er hout gehaald. Op Eerste Paasdag wordt dan het Paasvuur ontstoken. Ook aan oude tradities wordt nog altijd belang gehecht: klootschieten en midwinterhoornblazen zijn nog altijd populair in Denekamp.

De route leidt je namelijk langs leuke bezienswaardigheden. De eerste is de Borgelinkmolen die in Denekamp staat. De korenmolen werd in 1818 gebouwd en in 1846 nog eens herbouwd, nadat hij door een brand werd verwoest. De Borgelinkmolen maalde tot 1927 op windkracht en daarna dreef een elektromotor de molen aan. Er zijn nog altijd twee koppels maalstenen die door windkracht worden aandreven, een derde koppel ontleent zijn kracht aan de motor. Nog altijd wordt er met de stellingmolen graan gemalen, hoewel dat anno 2013 gebeurt op vrijwillige basis.

Het plaatsje Noord Deurningen is klein, het telt iets meer dan duizend inwoners, maar de plaats is toch redelijk bekend vanwege Klooster Noord Deurningen. Dit is een oude havezate en een boerenerf, die waarschijnlijk al vanaf het begin van de dertiende eeuw bestaan. Vroeger werd het terrein Het Lubberdink genoemd. Toen de zusters Franciscanessen er gingen wonen, veranderde de naam. Bij het klooster staat nog altijd een oude boerderij.

De grondslag van Havezate Brecklenkamp, die ook het wel Huis te Brecklenkamp wordt genoemd, wordt in 1572 gelegd. In dat jaar wordt er een edelmanswoning op het terrein gebouwd. Deze havezate heette destijds “Moerbeckenhuss”. Het landgoed is niet altijd opengesteld, maar toch weet het jaarlijks honderden bezoekers te trekken. Sommigen van hen komen luisteren naar concerten of bezoeken evenementen die er georganiseerd worden, anderen fietsen er langs en stappen nieuwsgierig af. Terecht, want bij het prachtige oude huis ligt een fraai aangelegd park. Wie goed kijkt, ontwaart achter de paadjes en tussen de bomen van de boomgaard door ook nog de orangerie.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Borgelinkmolen (Lattropperstraat, 7591 PJ, Denekamp, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Borgelinkmolen
Lattropperstraat
7591 PJ Denekamp
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Nordhornsestraat
7591BD Dinkelland

VVV Denekamp bij Boekhandel Brummelhuis

Nicolaasplein 8
7591 MA Denekamp
+31 (0)541 35 12 73

Frensdorferhaar

Frensdorfer Haar
48529 Noordhoorn

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Borgelinkmolen

Borgelinkmolen

Windmolen

De Borgelinkmolen is een korenmolen, gebouwd in 1818. Na een ...

Meer informatie
Geen foto van Havezate Brecklenkamp

Havezate Brecklenkamp

Kasteel

Havezate Brecklenkamp werd in 1564 gebouwd door Johan Moerbeck...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Harold

op:

Ben , Overijssel

op:

"Erg mooi"

  op:

"Buitengewoon"

 geplaatst op:  

Een buitengewoon mooie fietstocht door Twente en langs de Duitse grens in een wonderschoon landschap waarin tevens een bezoek zit aan de IJskuip en het Hennie Kuiper Wielermuseum in Denekamp. Bep

"Mooie fietsroute"

 geplaatst op:

Wij vonden dit een mooie fietsroute. Maar wel jammer dat er nummerborden misten . Tussen 1 en nr 9 moeten 7 en nr 81 tussen. Groetjes familie kamphuis

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 127198 | Toegevoegd op 19-7-2013 | Laatst gewijzigd op 21-9-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding