Terug naar de IJstijd in de Duinengordel

Fietsroute 127084

Aangeboden door:

1508 29

Omschrijving

De glooiende Belgische provincie Limburg biedt een bijzonder stukje natuur net over de grens met Nederland. Zoek je weg door de bossen rondom Opglabbeek en geniet van de prachtige natuur om je heen. Neem bijvoorbeeld het Gruitroderbos, waar 660 hectare is overgebleven van het natuurgebied Duinengordel, dat tot de veel grotere Gruitroderheide behoorde. De duinen in het gebied ontstonden in de IJstijd, ongeveer 10.000 jaar voor Christus. Het bos, dat in de eerste helft van de twintigste eeuw werd aangelegd, ligt op het Kempens Plateau, ongeveer 70 meter hoog. De dennenbossen werden aangeplant voor de houtproductie; ze moesten mijnhout aan de steenkoolmijnen in de omgeving leveren. Tussen de naaldbossen liggen kleine stukjes oorspronkelijke heide en stuifzandgebiedjes. Sinds 2008 wordt dit soort stukjes natuur uitgebreid en is een langgerekte strook naaldbos gerooid om de heide en duinen meer ruimte te geven. De biodiversiteit is door het duinenlandschap een verborgen parel op het Kempens Plateau. Het gebied is het thuis voor zeldzame dieren: de bosbeekjuffer, de vinpootsalamander, de boskrekel, de grauwe klawier, de groene zandloopkever, het icarusblauwtje en de rode bosmier hebben er hun draai gevonden. Roofvogels scheren over de boomtoppen: de aanwezigheid van buizerd, havik en wespendief is eerder regel dan uitzondering. Misschien kom je ook de gladde slang nog tegen, die wat van de vennen in de Duingordel is afgedwaald op zoek naar een prooi. Aan het start- en eindpunt van de fietstocht, waar je gratis je auto kunt parkeren, staat een prachtig gerenoveerde boerderij. Deze Orshof kan afgehuurd worden, zodat je er kunt verblijven en kunt genieten van een heerlijk weekend weg. Wie geen verblijf wenst, is einde van de fietstocht natuurlijk welkom in de sfeervolle orangerie-brasserie of op het terras, om daar te genieten van een hapje of een drankje.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

35
35 (Geuzenbaan, 3670, Oudsbergen, Flanders, Belgium)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

35
Jouw startpunt
Knooppunt 35
Geuzenbaan
3670 Oudsbergen
Plan route naar startpunt

Elckerlycstraat
3670 Meeuwen-Gruitrode

Toerisme Oudsbergen

Phil Bosmansplein 1
3670 Oudsbergen
+32 (0)89 81 01 00
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 127084 | Toegevoegd op 18-7-2013 | Laatst gewijzigd op 14-10-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding