Ahaus-Alstätte, Enschede door Haaksbergerveen

Fietsroute 127074

Aangeboden door:

14690 163

Omschrijving

Even ten zuiden van de Enschede ligt een prachtig stuk natuur waar je heerlijk kunt fietsen. Ongeveer 500 hectare aan beschermd hoogveengebied strekt zich hier uit: het Haaksbergerveen. Typische hoogveenvegetatie zoals eenarig wollegras gedijt hier uitstekend en de bomen en velden zijn gevuld met nesten van de geelgors, wulp en het blauwborstje. Adembenemend zijn de prachtige witte en paarse zeeën van zonnedauw en het wettelijk beschermde klokjesgentiaan, waarin het gentiaanblauwtje haar eitjes legt. De zeldzame kraanvogel en de grauwe gans kom je hier ook tegen in bepaalde periodes van het jaar. De vochtige grond in het gebied trekt veel libellen en amfibieën aan. Ook de stad Enschede is leuk om te bezoeken. Enschede ontstond in de vroege middeleeuwen als agrarische nederzetting rond een klein kasteel. In 1325 kreeg deze nederzetting stadsrechten. Een logisch gevolg was, dat Enschede werd versterkt tegen aanvallen. Tot de achttiende eeuw bleef het een relatief onbeduidend stadje, maar met de opkomst van de textielindustrie beleefde Enschede gouden tijden. Het werd zelfs de hoofdplaats voor deze nijverheid. Maar Enschede werd bij de meeste Nederlanders pas echt bekend in 2000, toen de beelden van de vuurwerkramp in de stad op ieders netvlies werden gebrand. Het was één van de grootste vuurwerkrampen uit de Nederlandse geschiedenis en de woonwijk Roombeek werd hierbij vrijwel volledig verwoest. Inmiddels is Roombeek herbouwd. De route start en eindigt bij de Haarmühle. Je kunt hier je tocht ontspannen beginnen met een kopje koffie of thee en wat lekkers. De locatie van het populaire café-restaurant dat in het historische pand gevestigd is, is schitterend. De oude onderslagwatermolen staat midden in de natuur en maalt sinds 1619 op de Altstätter Aa. Het beschermde monument vervangt een molen die al in 1331 op deze plek stond. Het is heerlijk om bij terugkomst gezellig na te praten over de mooie dingen die je in de natuur hebt gezien, onder het genot van een romantisch diner.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Haarmühle (Haarmühle, Ahaus, Noord-Rijnland-Westfalen, Duitsland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Haarmühle
Haarmühle
Ahaus
Plan route naar startpunt

Haaksbergener Straße
48683 Ahaus

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

http://www.fietsvoordeelpas.nl/webelements/data/restaurants090.png

Haarmühle

Restaurant

De Haarmühle is een oude watermolen die ver over de Duitse gre...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Nol

op:

"Buurse"

 geplaatst op:

Prachtige route, goed te volgen.

"De routes door het Haakbergseveen zijn echt geweldig"

 geplaatst op:

zeer mooie route door het Haakbergseveen

"Veel natuur"

 geplaatst op:

Mooie route door de natuur, nog 2 hertjes tegengekomen..

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 127074 | Toegevoegd op 18-7-2013 | Laatst gewijzigd op 10-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding